ALMA-priset till Sonya Hartnett

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 på torsdagen tillkännagavs årets vinnare av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Och vinnare blev den australiensiska författaren Sonya Hartnett.

155 författare från ett 60-tal länder hade nominerats till priset, men juryns val föll alltså på Hartnett. Juryn beskriver henne i sin prismotivering som ”en av tonårsromanens främsta förnyare”.

Motiveringen i sin helhet lyder:

”Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla.”

1984 kom Hartnetts debut, Trouble All the Way, ut. Hon var då bara 15 år gammal. Sedan dess har hon varit en mycket produktiv författaren och hennes verk har översatts till flera språk, bland annat danska, tyska, svenska, finska, italienska och kinesiska. För närvarande finns dock endast två böcker av Sonya Hartnett utgivna på svenska: Skuggan av den randiga vargen och Jag är djävulen.

2006 väckte boken Landscape with Animals viss uppståndelse. Boken publicerades under pseudonym, men Hartnett avslöjades snart som den verkliga författaren. Boken har en del sexskildringar och det är detta som enligt Hartnett var anledningen till att använda pseudonym i detta fall; hon ville inte att denna bok skulle placeras intill hennes ungdomsböcker.

5 miljoner kronor

Förra året gick priset till den venezuelanska läsfrämjande organisationen Banco del Libro.

ALMA-priset delas i år ut för sjätte gången. Tillkännagivandet av vinnaren gjordes i småländska Vimmerby, men prisutdelningen äger rum först onsdagen den 28 maj på Sollidenscenen på Skansen. Prissumman är på 5 miljoner kronor, vilket gör priset till det största i sitt slag i världen.

Anders Silvergren Blåder

Fakta: Tidiagre pristagare

2007

Banco del Libro (Venezuela)

2006

Katherine Paterson (USA)

2005

Ryôji Arai (Japan)

Philip Pullman (Storbritannien)

2004

Lygia Bojunga (Brasilien)

2003

Christine Nöstlinger (Österrike)

Maurice Sendak (USA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.