Annie Lööf (C) var första partiledaren att gästa SVT:s studio under söndagen. Foto: TT

Journalisterna flockas till ”avslaget” Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 800 journalister kommer bevaka 3.474 olika evenemang av sammanlagt 1.635 olika arrangörer. Det har blivit dags för årets politikervecka på Gotland. Men är hårdbevakningen från media rimlig?

Antalet journalister som bevakar Almedalsveckan har mer än fördubblats de senaste tio åren. Förra året skrevs enbart i tryckt press 4.000 artiklar samma vecka som evenemanget hölls.

SVT tillhör de medieföretag som satsar absolut mest. I år skickas 80 personer för att täcka in alla livesändningar, webbtexter och nyhetsinslag. Eva Landahl, programchef på nyhetsdivisionen, berättar att Almedalen är en viktig politisk knytpunkt och att det därför är en självklarhet att SVT är på plats.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

– De flesta makthavare, opinionsbildare och lobbyister är där. Det som händer i Almedalen påverkar politiken och samhället, människors liv och vardag. Det är viktigt att vi också är på plats, och ställer våra frågor. Inte bara rapporterar vad andra skriver om, säger hon.

Inte längre valår

I år har SVT ett något mindre team än förra året. Anledningen till det är att 2014 var valår och de politiska utspelen därför särskilt tongivande.

Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, kallar årets politikervecka för ”ett av de mest avslagna åren” på grund av dess placering efter både riksdags- och europaparlamentsval. Han tycker dock inte att veckan är överbevakad.

– Det är lätt att tro att Almedalen är överbevakad, men man är naiv om man tror att man kan åka till Visby och få genomslag bara därför. Det är en mikroskopisk del av allt i Almedalen som får genomslag.

Partipolitik prioriteras

Lars Nord säger att det i princip enbart är de politiska talen och partiernas olika aktiviteter som syns i media. De får därmed ett oproportionerligt genomslag enligt Nord.

– Många journalister har ett politiskt intresse. Det kanske inte är fullt av nyheter men man måste ändå legitimera att man är på plats. Tröskeln kan bli lägre för vad man tar in, säger han.

Men så jobbar man inte på SVT, förklarar Eva Landahl, som tvärtom inte ser någon risk för att partipolitiken skulle vara överbevakad.

– Det kan också vara någonting intressant att sätta i ett sammanhang. Det är inte alltid det betydelselösa inte spelar någon roll i politiken. Vi väljer också bort massa utspel, efter en journalistisk och publicistisk bedömning. Vi gör ett urval bland seminerierna efter samhällsbetydelse. Vi har jobbat med det här under nästan en månad, gått igenom programmet fram och tillbaka och gjort en prioritering, säger hon.

Ämnena som inte syns

Kultur är ett område som inte prioriteras under Almedalsveckan. Endast två procent av evenemangen som arrangeras handlar om kultur. Flest programpunkter finns det om vård och omsorg följt av ekonomi och hållbarhet.

Men kanske spelar det trots allt ingen roll vad som blir snackisar och inte under politikerveckan.

– Almedalen går ganska fort över. En vecka senare kommer ingen att komma ihåg vad som sades där, säger Lars Nord.

Kulturnyheterna har tre reportrar på plats i Almedalen. Följ vår rapporteringen på svt.se/kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet