Amazon portar gayberättelser från topplistor

Uppdaterad
Publicerad

Boksajten Amazon har hamnat i ett bråk om censur efter att sajten valt att plocka bort böcker om homosexualitet från sina försäljningslistor.

Bland böckerna som försvunnit från rankingslistorna finns EM Forsters bok Maurice, Jeanette Wintersons Det finns annan frukt än apelsiner samt Annie Proulxs novell Brokeback Mountain.

Rankingsystemet används av Amazon för att visa hur olika böcker säljer i jämförelse med andra. Förändringarna på Amazon innebär också att dessa böcker inte visas vid sökningar på boksajten.

Försäljningslistan spelar roll för de enskilda författarna då den utgör grunden för hur olika boktitlar listas vid en sökning. En hög ranking innebär en ökad sannolikhet att en viss bok hamnar högt i sökresultatet, vilket i förlängningen innebär en ökad chans till försäljning.

För några dagar sedan meddelade Amazon att utsorteringen av ”vuxenlitteratur” från topplistorna på sajten gjorts av omtanke för boksajtens användare. Man ville göra listorna mer ”familjevänliga”.

De senaste dagarna har protester mot Amazons tilltag växt sig starkt på både Facebook och Twitter. Förändringarna uppmärksammas samtidigt av stora nyhetsförmedlare som CNN och brittiska The Guardian, som uppger att det främst är böcker om homosexualitet som försvunnit från listorna.

Enligt The Guardian skyller nu Amazon det inträffade på en bugg i systemet. Boksajten kallar det inträffade ”pinsamt och klumpigt”.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.