Gina Dirawi: ”Jag har varit dum”

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Gina Dirawi ångrar att hon lade upp en bild på en bok skriven av en känd antisemit på sin blogg.

– En bok är en bok, jag tycker inte som den här boken säger bara för att jag läser den. Problemet var att jag lade upp bilden, jag kommenterade inte och då kan folk missuppfatta: ”Men gud, håller hon med den här boken?”. Det är jag som har varit dum, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

– Men det är inte berättigat att tro, eller ens kalla mig antisemit för att jag läser en bok som handlar om sionism. Jag ville bara se vad det var. Men jag förstår hur man kopplar det – jag är palestinier, jag har muslimsk bakgrund och då tar folk för givet att jag är så här.

– Jag hade ingen aning om vem den här Lasse var. Jag såg bara att det handlade om Israel-Palestinakonflikten. Jag läste knappt nio sidor innan jag lade ner den. Jag har fortfarande inte koll på vem han är, vad han gör eller vad han står för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.