Kulturministern: ”Vi värnar biblioteksersättningen”

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i Expressen svarar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) på kritiken om att biblioteksersättningen skulle vara ett bidrag.

”Biblioteksersättningen är och skall vara en ersättning, punkt. Jag har aldrig tyckt att biblioteksersättning är ett bidrag. Däremot har jag förstått att det tolkats så när jag talat om de kulturpolitiska stödsystemen generellt, vilka omfattar både stipendier, bidrag och offentligrättsliga ersättningar”, skriver Lena Adelsohn Liljeroth (M) på Expressen Debatt i dag.

Författarförbundet kritiska

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Författarförbundet varit starkt kritiska till regeringens planer på att ändra reglerna för ersättningen som ges vid bibliotekslån och att kulturministern tidigare har kallat ersättningen för ett bidrag.

”Vi kan inte blunda för den förändring som vi ser inom litteraturområdet, inte minst att andelen utlån av e-böcker ökar, vilket påverkar upphovsmännens villkor. Utgångspunkten är dock klar; en rimlig ersättning till upphovsmän av litterära verk kommer att ligga fast!” skriver Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.