Kritik mot Wagneropera på svensk bio

Uppdaterad
Publicerad

Musikforskaren Gunno Klingfors är kritisk till att Wagners opera ”Parsifal” sänds på svenska biografer utan att förklara tyskens antisemitiska idéarv.

På lördag sänder Folkets hus och parker Richard Wagners opera ”Parsifal” på länk från Metropolitanoperan i New York.

Enligt musikforskaren Gunno Klingfors finns en risk att Wagners rasistiska idéarv förs vidare när operan sänds utan någon kommentar om hans antisemitiska värderingar. Det skriver Gunno Klingfors om i Kulturnyheternas nya debattsatsning Kulturkommentar.

Richard Wagners 200-årsjubileum

Antisemitiska värderingar

Enligt Klingfors kan man inte bortse från den tyske kompositörens idéarv, även om man uppskattar musiken. Hans anser att Folkets hus och parker har ett ansvar att upplysa sina besökare.

– Aningslöshet är farligt, säger Gunno Klingfors.

Bemöter kritiken

Folkets hus och parkers kulturchef Gunno Sanddahl slår ifrån sig kritiken.

– ”Parsifal” tillhör de stora operaverken. Den musiken tillhör operakonsten och är värd att visa. Vi har en stor publik som vill se detta, säger han.

Se även vad vår musikkritiker Camilla Lundberg anser om uppsättningar av kontroversiella upphovsmäns verk, i inslaget ovan.

Reporter i inslaget: Anna Frey

Foto: Tomas Hallstan

Klinning: Vlada Cakic

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Richard Wagners 200-årsjubileum

Mer i ämnet