Anna Hedelius kommenterar valet av ny teaterchef

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas teaterkritiker är positiv till valet av Pontus Stenshäll som ny teaterchef på Göteborgs stadsteater.

Valet av Pontus Stenshäll är både piggt och överraskande. Han kommer från en vildsint och lustfylld frigruppstradition, där allt har gjorts möjligt trots att allt egentligen är ekonomiskt omöjligt. Nu vänds måhända på steken – de ekonomiska förutsättningarna att producera teater blir större, men möjligen är institutionen mer tungrodd och det konstnärliga svängrummet mindre.

Med detta sagt har Göteborgs stadsteater och inte minst den senaste chefsduon Anna Takanen och Ronnie Hallgren skapat en tradition av konstnärligt mod inom institutionens ramar. Pontus Stenshäll, som började sin teaterbana på Folkteatern i Göteborg, kliver in på en välmående teater, som har firat många uttrycksmässiga triumfer de senaste åren. Jag hoppas, men det återstår förstås att se, om Stenshäll och nuvarande vd Björn Sandmark blir en lika framgångsrik duo som sina företrädare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.