Anna Takanen och Benny Fredriksson. Foto: SVT/Jakob Runevad Kjellmer

Anna Takanen satsar på nyskriven dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Anna Takanen lämnar jobbet som konstnärlig chef på Göteborgs stadsteater och tar över chefsposten på Stockholms stadsteater.

– Känns som en fantastisk ära. Det blir ett glatt återvändande, jag har sett Stadsteatern som min hemvist, säger Stockholms stadsteater nya chef, Anna Takanen.

Satsar på nyskrivet

Skådespelaren, regissören och teaterchefen Anna Takanen började sin karriär på just Stadsteaterns Unga Klara under 90-talet. Under sina nio år som konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater har hon bland annat uppmärksammats för sitt jämställdhetsarbete och vilja att ta in nyskriven repertoar. Och tanken är fortsätta i samma riktning.

– Det kommer att göras en stor beställning av nyskriven dramatik under hösten 2014. Kanske runt 20 beställningar som jag hoppas ska prägla min repertoar som börjar gälla 2016. Det är ett sätt att förhålla sig till samtiden.

Tar över efter Eirik Stubø

Anna Takanen ersätter Eirik Stubø som i maj 2014 lämnade jobbet efter bara sex månader för att ta över jobbet som teaterchef på Dramaten. Skådespelaren Helena Bergström ser positivt på den nya chefsrekryteringen.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag blev jättechockad, jag gillade verkligen att jobba med Eirik. Men nu när det har gått en tid så är det här säkert absolut till det bästa. Anna Takanen tror jag är den fullständigt perfekta teaterchefen för Stockholms Stadsteater.

Anna Takanen ser fram emot att arbeta med Benny Fredriksson som hon menar varit en viktig stöttepelare. Den nya teaterchefen ser även fram emot att medverka till det redan starka publikperspektivet på Kulturhuset Stadsteatern.

Benny Fredriksson om rekryteringen

–  Anna har varit enormt framgångsrik i sitt jämställdhetsarbete på Göteborgs Stadsteater. Ett av de viktigaste medlen för detta har ju varit att beställa väldigt mycket samtidsdramatik. Ska man göra den här stora förändringen måste man också berätta om historier här i dag, säger Benny Fredriksson till Kulturnyheterna.

Kulturhusets chef har tidigare kritiserats för att själv detaljstyra teatern.

Om ni har skilda uppfattningar om saker, vem är det som bestämmer?

– I konstnärliga frågor ska det definitivt vara Anna, säger Benny Fredriksson.  

Chefsuppdraget börjar den 16 mars 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.