Ännu ett tempel förstört i Palmyra

Publicerad

Extremiströrelsen Islamiska staten ska ha förstört ytterligare ett antikt tempel i ökenstaden Palmyra, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Även aktivister har rapporterat på nätet om händelsen.

Det stora Bel-templet, som invigdes under romartiden år 32 efter Kristus, är ett av de viktigaste byggnadsminnena i staden. Omfattningen av skadorna är ännu inte kända.

Kallas krigsbrott av Unesco

Det är andra gången den här månaden som IS ödelägger ett ovärderligt kulturarv. Den 25 augusti sprängdes Baalshamin-templet i samma område, vilket har beskrivits som ett krigsbrott av FN:s kulturorgan Unesco.

En välkänd lejonstaty har tidigare förstörts av jihadisterna i Palmyra liksom två muslimska helgedomar, varav en hyste Mohammed bin Alis grav, en ättling till profeten Muhammeds kusin.

Restaurering med 3D-skrivare

Samtidigt hoppas arkeologer vid Oxford och Harvard kunna rädda vad som finns kvar av de historiska byggnaderna, med hjälp av 3D-skrivare, skriver brittiska The Times. Inte bara i Palmyra utan även i andra områden. 

Enligt tidningen planerar de två toppuniversiteten ett ett forskningsprojekt som går ut på att skicka massor av 3D-kameror till områdena där IS gör landvinningar så att frivilliga ska kunna föreviga kulturarvet digitalt.

– Att digitalisera vårt förflutna på det här sättet är att gör att det för alltid är utom räckhåll för vandaler och terrorister, säger han Roger Michel, chef för Institute for Digital Archaeology, till The Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.