Stillbild ur Villa Touma, en av filmerna på Malmo Arab Film Festival, Europas största arabiska filmfestival. Foto: Malmo Arab Film Festival

Europas största arabiska filmfestival – i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den femte upplagan Malmö Arab Film Festival, MAFF, hålls mellan den 2-6 oktober. Under fem dagar visas mer än 130 arabiska långfilmer, dokumentärer och kortfilmer från nästan 30 länder. Speciellt för i år är att man även arrangerar en filmmarknad för producenter och distributörer, för filmutbyte mellan skandinaviska och arabiska länder.

Filmfestivalen har arrangerats sedan 2011 och motivationen har sedan festivalens början varit att sprida arabisk film och kultur, enligt festivalens grundare Mouhamad Keblawi.

Årets tema är antirasism, och Mouhamad är övertygad om att kultur är ett mäktigt verktyg.

– Malmö som stad har väldigt många olika nationaliteter. Film och bildspråk blir som ett verktyg, så de nationaliteter vi bor tillsammans med, kan förstå varandra lite bättre, säger Mouhamad Keblawi till Kulturnyheterna.

Journalisten Annika Gustafsson har arbetat som filmrecensent på Sydsvenskan i många år, hon tycker Malmö Arab Film Festival har en stark ställning för att bara ha funnits i fem år.

– Den har ju utvecklats mycket under de senaste åren. Filmernas kvalité har ökat, jag skulle önska att det blev mer och mer icke-arabisktalande som såg filmerna, för de är de verkligen värda.

Svensk film utomlands

Festivalen innefattar förutom filmvisning, även seminarier och workshops. Årets filmfestival inkluderar för första gången en filmmarknad där producenter, distributörer och filmskapare från europeiska och arabiska länder möts på festivalen.

– Tanken är att branschfolk ska kunna diskutera och presentera film för varandra och göra business. Jag längtar efter att se en svensk film i Libanon, Egypten eller Marocko lika mycket som jag vill se arabisk film i Oslo, Stockholm eller Malmö.

Störst i Europa

Under 2014 och 2015 har Arab Film Festival, varit på turné i tolv städer runt om i landet. Något som Mouhamad Keblawi tror är en bidragande orsak till att festivalen har fått sådan spridning.

– Det har varit en jättestor push. Vi är ju väldigt stolta över att festivalen blivit så stor. Det finns fler arabiska filmfestivaler i USA och Europa, men i antal besökare och visade filmer är vi störst. Vi har haft en trogen publik i Malmö, delar av Skåne och Köpenhamn, säger Mouhamad Keblawi.

Saman Bakhtiari, medarbetare på filmprogrammet Kino i P1, skulle inte bli överraskad om Malmö Arab Film Festival faktiskt är så pass stor som de säger.

– Det största orsaker till att de stärks är ju att de lyckas få hit de stora namnen. Tidigare sa de att de att var Nordeuropas största och nu säger de att de är västvärldens största, det vet jag kanske inte, jag har inte koll på hela västvärlden, men jag skulle inte bli förvånad om det faktiskt är den största.

Expanderar

Förutom festivalen i Malmö, hålls även ”Arab Film Festival Helsingborg” parallellt under den 3-5 oktober.

Annika Gustafsson tycker Malmös filmscen har haft en positiv utveckling de senaste åren och att Arab Film Festival har haft en del i utvecklandet av Malmös livliga filmliv.

– Det är väldigt roligt eftersom det är väldigt sällsynt att man ser filmer från arabisktalande länder på repertoaren. En av höjdpunkterna är filmen ”I krypskyttens skugga” av den palestinsk-jordanska regissören Najwa Najjar.

Mouhamad Keblawi är glad över att festival-arrangemanget har vuxit och menar att det har blivit större än han vågat drömma om.

– Vi hoppas fortsätta och gå vidare med Malmö Arab Film Festival, jag säger inte att det behöver bli större och större, men vi är glada över att det har blivit så stort. Vi hoppas kunna fortsätta bära den här festivalen, säger Mouhamad Keblawi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.