Apokalypsen som akilleshäl – Kevin Costners fall

Uppdaterad
Publicerad

1991 stod Kevin Costner på karriärstegens högsta pinne. Två Oscars fick han för västerneposet Dansar med vargar: bästa regi och bästa film. Men de två postapokalyptiska flopparna Waterworld och The Postman fick filmstjärnan på fall.

Efter succén med Dansar med vargar var Kevin Costner hetast i Hollywood. Året efter firades han som Robin Hood i en lyckad filmatisering om den godhjärtade rövaren i Sherwoodskogen, och under 80-talets senare hälft hade han gjort han lyckade roller i De omutbara och i baseball-rullarna Bull Durham och Drömmarnas fält.

Hyllad både som skådespelare och regissör stod nu alla drömfabrikens dörrar på vid gavel för Kevin Costner. Men även om han gjorde några stora roller till – i Oliver Stones  JFK, med Whitney Huston i Bodyguard och i Clint Eastwoods finstämda A Perfect World – så var toppen, skulle det visa sig, nådd.

Älskade fiasko

Fallet började med Waterwold 1995. En postapokalyptisk historia som bokstavligen blev ett episkt magplask. Den var den då dyraste produktionen genom tiderna, men det folk minns i dag är att Kevin Costner hade simhud mellan tårna och gälar bakom öronen...

Ekonomiskt hämtade sig dock Waterworld. Långsamt, främst tack vare lyckad videodistribution och att den europeiska filmpubliken var mindre svårflörtad än den amerikanska, vändes minussiffrorna till plus. Och även om den inte blivit en kultfilm så räknas den i dag som ett intressant haveri: hade det bara varit Waterworld hade Kevin Costner kunnat simma iland och rädda karriären.

Men det gjorde han inte.

Skam den som ger sig tänkte Costner istället och satte sig i registolen och tog själv huvudrollen i The Postman. Ytterligare en efter-katastrofen-film, och den här kalkonen är omöjligt att beskriva i förskönande ordalag. Hårdraget kan man säga om handlingen att Kevin Costner hittar en säck brev och sen spelar brevbärare i tre timmar.

Men tänk om Kevin Costner inte hade haft apokalypsen som akilleshäl. Om han aldrig hade gjort Waterworld och the Postman? Då hade hans namn i dag varit lika oantastligt i Hollywood som, säg Clint Eastwoods, eller Paul Newmans.

Nu är han mer besläktad med sin rollfigur Roy McAvoy i golffilmen Tin Cup (som han gjorde mellan Waterworld och The Postman). Lika inbilskt tvärsäker som den charmiga och halvalkoholiserade golfinstruktören är på att nästa slag, det kommer att nå green! Lika övertygad är skådespelaren Kevin Costner om att efter nästa katastrof väntar en succé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älskade fiasko

Mer i ämnet