Mads Nissen vann Årets bild 2014. Foto: Mads Nissen

Årets bild: ryskt kärlekspar

Uppdaterad
Publicerad

Den danska fotografen Mads Nissen på tidningen Politiken vann 2014 års World press photo.

Årets stora internationella fotografipris är nu utdelat. Det är den oberoende organisationen World Press Photo som årligen belönar pressfotografer i olika kategorier.

Nu står det klart att den danska fotografen Mads Nissen belönas för skildringen av ett homosexuellt par i Ryssland där intoleransen mot homosexualitet ökat de senaste åren.

– Det handlar om en önskan som inte kan hållas tillbaka oavsett vad, även om du har fått höra att det är fel, eftersom det inte är en sjukdom att vara homosexuell utan men något man föds som, säger Mads Nissen till Politiken.

Svensk fotograf bland vinnarna

Åsa Sjöström från Moment Agency vann andra pris i kategorin ”Daily Life” för sin bild av tvillingarna Igor och Arthur som firar sin 9-årsdag på barnhemmet där de bor genom att dela ut choklad i klassen. Bilden är tagen i den fattiga forna Sovjetstaten Moldavien.

Sporer i närbild

Bästa naturfoto gick till Anand Varma på national Geographic för hans extrema närbild av en myra i samma ögonblick som sporer från en svamp landar på den. Sporerna penetrerar skallbenet för att sedan leda myran till en säker död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.