Foto: Janne Danielsson/SVT

Henrik Dorsin årets julvärd

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det komikern Henrik Dorsin som får tända stearinljuset innan Kalle Anka traditionsenligt visas på SVT.

– Jag höll på att skratta på mig, jag blev väldigt ställd, det var en slags chockartat primalreaktion av skratt. Jag kommer inte glömma den någonsin, säger Henrik Dorsin om hur han reagerade när han fick frågan.

Han anser själv att det är överraskande att han fått frågan.

Medier

– Jag har inte den programledarbakgrunden eller ambitionen att ens gå åt det hållet, men det här är en smällkaramell att få.

”Unik blandnig av spets och folklig förankring”

Det är programdirektören Martin Österdahl som väljer vem som blir årets julvärd. Årets val motiverade han med att komikern, skådespelaren och sångaren Henrik Dorin har många talanger.  

– Henrik Dorsin har den unika blandningen av spets och kvalité och bred folklig förankring. Han har värmen och musicerandet som jag tror kommer bli bra innehåll för julen.

Martin Österdal påpekar att uppgiften som julvärd är ett ansvarsfullt uppdrag.

– Det är den personen och ansiktet som bär julen för hela Sveriges televisions utbud.

Blir den fjortonde julvärden

Henrik Dorsin tvekade flera gånger innan han tog sig an uppdraget, men när han väl bestämde sig för att tacka ja tänkte han:

– Vad skönt, då behöver jag inte planera julen.

När han den 24 december tänder ljuset blir han den fjortonde julvärden genom tiderna. Allt sedan Lotta Bromé bröt Arne Weises trettioåriga svit 2003, så har julvärdsuppdragets tändsticksask varje år lämnats vidare till en ny svensk celebritet.

Den allra första julvärden var Bengt Feldreich, men det var Arne Weise som gjorde tv-sändningen till ett självklart inslag i miljoner svenskars julfirande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet