Upplands-Bro är Årets kulturraket

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av #Kulturklyftan fortsätter med en djupdykning i kommunernas kulturprioriteringar för 2015. Kulturnyheternas undersökning visar att det är en kommun som har gjort en dramatisk ökning av sina kultursatsningar sedan 2014.

I den nordvästra delen av Stockholms län, cirka fyra mil från Stockholms innerstad, ligger kommunen som är Årets kulturraket – Upplans-Bro.

Här har visionen för kulturen varit tydlig under en lång tid berättar Bo Sundqvist som är Kultur och fritidschef i Upplands-Bros kommun.

– Målet är att folk ska må bättre när de går här ifrån än när de kom. Det enda tillfället där jag tycker att du kanske ska må sämre när du går här ifrån det är när du har varit på en konstutställning. För konsten ska röra till det i huvudet. Du ska kunna bli arg. Det är inte bara vackert. Men efter några dagar, när du har funderat på det här så tror jag att du mår bättre ändå för att du har varit med om den här upplevelsen.

Tydlig vision

Visionen för vad kultur ska vara må ha varit tydlig under en lång tid i kommunen men mellan 2014 och 2015 var det något som hände. Då gjorde Upplands-Bro den största höjningen av kommunala kultursatsningar av alla kommuner i Sverige.

Kommunen gick från att satsa 795 kronor per person 2014 till att satsa 1162 kronor per person 2015. Det är en höjning med hela 367 kronor per person.

Foto: SVT

– Mycket av ökningen beror på att vi har öppnat det här kulturhuset som vi sitter i och sedan har vi också öppnat upp ett nyrenoverat bibliotek i Bro, säger Andrée Wright (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– En stor del av investeringen gjordes långt tidigare. Men däremot så har vi tillsatt extra medel för att vi ska kunna hålla långa öppettider, för att vi ska kunna hålla extra arrangemang och för att vi ska kunna ha kreativa verkstäder.

Lång satsning

Satsningen inleddes redan 2007 med planerna på ett nytt kulturhus som färdigställdes och invigdes 2014. Då hade kommunen ett Alliansstyre (M, C, FP, KD) och nu är det ett blocköverskridande styre (S, C, KD, MP) som skördar frukterna av denna satsning.

Enligt kulturchefen Bo Sundqvist handlar det här resultatet snarare om en gemensam attityd till kultur i kommunen än politiska värderingar.

– Jag jobbade under Alliansstyret också och jag tycker att det som karaktäriserar Upplands-Bro det är den här öppenheten, att man vill skapa någonting bra. Jag upplever det som att man överens om att det är viktigt med kultur och fritid, säger Bo Sundqvist och tillägger:

– Vi får bra resurser. En av mina deviser är att pengar inte är ett problem. Utan problemet är de intressanta idéerna. Vi har väldigt bra kreativ personal som kommer med många bra idéer och då säger jag att då fixar jag pengar. Pengar ska inte hindra oss från att skapa ett bra kulturliv här. Och det gör det inte.

Utrymme för utveckling

Kulturchefen upplever att han får gehör och resurser till kulturverksamheten i Upplands-Bro. Men det finns utrymme för utveckling. För en av de poster som det inte har satsats fullt lika mycket på i kommunen är Kulturskolan.

– Vi har ungefär 650 ungdomar i Kulturskolan och jag som tjänsteman tycker ödmjukt att man borde stärka budgeten där rejält. För att det är en bra grund för samhället. Kulturen bär man med sig, de här upplevelserna bär man med sig genom sitt liv, säger Bo Sundqvist.

Är du nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Kolla in kulturkartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.