Jan Guillou, Marie Jungstedt och Jonas Jonasson Foto: TT

Bästtjänande författarnas bolg

Publicerad

I veckan publicerade nyhetsbyrån Sirén en sammanställning över de författarbolag i Sverige som gjorde störst vinst. Tillsammans med listan publicerades även namnet på författarnas bolagsnamn, där några var mer fantasifulla än andra.

Förra årets mest inkomstbringande författarbolag tillhör Jonas Jonasson, författaren till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och ” Analfabeten som kunde räkna”. Hans två bolag har givits namnen: ”Made in Gotland AB” och ”Faster Klara AB”. Bolagen hade ett rörelseresultat, alltså vinst före skatt, på cirka 47.000.000.

Margareta Kroon är kommunikationsexpert och föreläsare inom varumärke, marknadsföring och kommunikation.

– Jag vet inte ”Made in Gotland AB”, det känns lite gröna vågen. Men visst, fördelen med ett fantasifullt och genomtänkt förslag är att namnet kan vara en konversationsöppnare, säger Margaretha Kroon.

Svengelska

Ett antal av författarna har internationella namn på sina bolag. Deckarparet Rolf och Cecilia Börjlinds bolag heter ”Deadline Aktiebolag” och var den 12:e mest inkomstbringande. Marie Jungstedt, var med ”Next Page AB” det 26:e mest inkomstbringande. Jan Guillou hamnar på 8:e plats med sitt författarbolag ”Achilleus Art o Media Aktiebolag”.

– Det är väl ganska fyndigt, ”Deadline” och ”Next page”, ja varför inte. Det gillar jag. Men personligen tycker jag att ett svenskt bolag, som verkar i Sverige, ska ha ett svenskt namn. Annars blir det ju alltid lite konstig svengelska ”Art och Media?”, men säg inte det till Jan Guillou för då kanske han blir arg.

Jonas Osthyvel AB

Skådespelaren Jonas Karlsson släppte förra året boken ”Jag är en tjuv: en berättelse”, intäkterna från boken gjorde honom till den 22:a mest inkomstbringande författaren under 2014 och klirrade till i kassan på ”Jonas Osthyvel AB”. Även Liv Strömqvist hade ett bra år och hamnade på 45:e plats över mest inkomstbringande författarbolag ”Rikedomen AB”.    

– Rent personligt  tycker jag ”Jonas Osthyveln” är en favorit, lager på lager och djupt in i själen men ”Rikedomen” tänker jag är lite osympatiskt.

Diskriptivt eller udda

Det vanligtaste bolagsnamnen på listan är författarens: förnamn och efternamn AB . Men i många fall har författarna valt namn som är antingen deskriptiva eller udda. Dramatikern Lars Norén har döpt sitt bolag till ”Lars 'Natten' Norén AB” och Johan Hakelius bolag heter ”Lush Places AB”.

– Lars ”Natten” Norén är ju genialt, men ”Lush Places AB” är nästan är lite pornografigrafiskt, vilket är märkligt, Johan Hakelius är ju så långt från ”lush” man kan komma, säger Margareta Kroon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.