Foto: Anders Alm/SCANPIX

Arjeplog kan bli först med samiska gatunamn

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplog kan bli den första kommunen i Sverige med samiska gatunamn.

Förslaget kan bli verklighet inom tre år.

Redan i dag har ett antal kommuner ortsnamn på samiska, men efter ett beslut i kommunfullmäktige kan Arjeplog bli den första kommunen i Sverige att införa samiska gatunamn, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Lars-Nila Lasko (L) har drivit förslaget.

– Jag tror det är viktigt i samiska samhällen att också skapa en samisk miljö, att i samiska områden att markera att samiskan finns runt omkring en, säger han till Sameradion och SVT Sápmi.

Externa medel krävs

Enligt förslaget ska gatorna skyltas med både sina svenska och samiska namn och kostnaden beräknas landa på 800.000 kronor. Men en förutsättning för att förslaget faktiskt ska bli verklighet är att kommunen kan lösa finansieringen helt via externa medel.

– Nu har vi ett politiskt beslut från fullmäktige, sedan ska det till en byråkratisk väg för att genomföras. Jag räknar med att det kan ta kanske ett år, två år eller tre år, säger Lars-Nila Lasko till Sameradion och SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.