Arkitektur som verktyg i samhällsdebatten

Publicerad

Arkitekturbiennalen i Venedig är i full gång. I år deltar 60 länder och huvudtemat är ”Reporting from the front”. I fredags invigdes den nordiska paviljongen som använder ett trähus och en pyramid för att problematisera samhällsutvecklingen i Norden.

Den nordiska paviljongen ägs gemensamt av Finland, Norge och Sverige och koordineras i år av ArkDes, arkitektur- och designcenter, på uppdrag av Regeringen. Utställningen ”In Therapy – Nordic Countries Face to Face” följer beinnalens huvudtema men utgår från dagens situation i de nordiska länderna. Bland de 300 projekt som finns representerade i utställningen går det bland att hitta en tolkning av Maslows behovstrappa.

–  Vi använde Maslows behovstrappa för att åskådliggöra grundläggande behov som sjukvård, bostäder och utbildning. Därefter samhörighetsskapande platser som museer, bibliotek och offentliga rum. På så vis förenklade vi ett väldigt komplicerat problem, säger assisterande curatorn James Taylor-Foster.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.