Designern Sandra Backlund är en av de som på egen hand börjat arkivera sina kreationer. Foto: Calle Stoltz

Modedoktor vill se mode som museiföremål

Uppdaterad
Publicerad

I veckan samlas alla de stora svenska modeaktörerna i Stockholm för att visa upp sig på årets modevecka. Men när catwalken släcks och säsongen är över försvinner de flesta plaggen ut ur kulturhistorien.

Philip Warkander är doktor i modevetenskap och tycker att det är dags att modets status förändras och att man likt andra kulturformer börjar arkivera mode.

– Mode är en väldigt speciell typ av kulturyttring i och med att den är så intimt sammanflätad med tid. I början av en säsong så har kläder väldigt hög modegrad för att de symboliserar nuet, men i slutet av en säsong så reas de ut och slumpas bort. Därför har vi gått miste om väldigt mycket av det som hade varit kulturhistoriskt viktigt och intressant för framtiden, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap på Stockholms universitet.

Låg status på grund av kvinnokoppling

Anledningarna till att modehistorien har tillåtits gå förlorad tror Philip Warkander är flera. Även om det finns museer som har viss arkivering, till exempel Röhsska museet i Göteborg och Textilmuseet i Borås, är den inte lika övergripande och med samma tydliga visioner som arkiveringen av andra kulturformer.

– Mode är kopplat till yta, fåfänga och en viss typ av shopping som har setts som trivial eftersom det främst har förknippats med en kvinnlig sfär. Det är därför vi inte hade modevetenskap som akademiskt ämne förrän 2006 och det är också därför som vi inte haft en riktig strategisk plan för samlandet av modeobjekt, eftersom det primärt sett som kvinnligt och därför mindre värt än manliga kulturella uttryck.

Föreslår samarbete mellan designers och museer

Vissa designers har tagit arkiverandet i egna händer, Sandra Backlund och Ann-Sofie Back är de främsta exemplen. Men Philip Warkander tycker inte att ansvaret bör eller kan läggas helt på enskilda designers.

– Jag skulle vilja se ett samarbete mellan de privata aktörerna och statliga institutioner i form av museer, där de tillsammans skulle kunna utvärdera varje säsong och vilka plagg som är de mest betydelsefulla. Men också att det finns en strategi och en plan så att mode införlivas och beskrivs som viktigt och jämställt med andra designuttryck, säger han.

Avspeglar samtiden

Philip Warkander menar att modet har en självklar roll i vår kulturhistoria och på flera sätt är tätt sammanlänkad med den tid vi lever i.

– När vi tittar på modets skiftningar så förstår vi vilken typ av värld vi lever i och hur människor har levt sina liv. Vilka idéer, tankar och värderingar som har artikulerats i relation till det kroppsliga. För mode har inte bara ett symboliskt värde utan via kläderna knyts vi också till vår vardag och hur vi lever.

Följ Kulturnyheternas webb och tv-sändningar för fler uppdateringar från årets modevecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.