Armenien hoppar av Eurovision Song Contest

Armenien kommer inte att skicka något bidrag till årets upplaga av Eurovision Song Contest (ESC), som avgörs i Azerbajdzjan i maj.

Beslutet att hoppa av tävlingen har fattats av den armeniska public service-televisionen och meddelades på ESC:s sajt idag.

Exakt vad som ligger bakom beslutet är inte känt, men Aftonbladet uppger att Armenien vid flera tillfällen tidigare uppgett att värdnationen inte kunnat garantera säkerheten för landets artister under tävlingsveckan.

Beklagar beslutet
EBU, som samlar en rad tv-bolag i Europa, står bakom musiktävlingen. Och EBU beklagar nu Armeniens beslut.
– Vi är uppriktigt besvikna över beslutet att hoppa av ESC, säger Jon Ola Sand från EBU i ett uttalande.

– Trots ansträngningar av både EBU och värdnationens tv-bolag för att säkerställa ett smidigt deltagande för Armeniens delegation i årets tävling har omständigheter bortom vår kontroll lett till det här olyckliga beslutet, säger Jon Ola Sand.

Öppet krig
Armenien och Azerbajdzjan har tidigare legat i öppet krig om området Nagorno-Karabach. Konflikten om området är ännu inte löst.

Efter dagens beslut återstår 42 länder i årets upplaga av Eurovision Song Contest. 36 länder kommer under två semifinaler tävla om platser i finalen där Azerbajdzjan, Storbriannien, Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland redan är garanterade varsin plats.

Finalen i Baku äger rum den 26 maj. De två semifinalerna anordnas 22 och 24 maj.

Anders Silvergren Blåder
anders.blader@svt.se

Publicerad: