Hashtaggen ”FreePalestine” har använts flitigt på Twitter. Den spanska filmeliten går steget längre och skriver ett öppet bev. Foto: TT/AP

Artister och skådespelare ger sig in i Gaza-konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Rihanna, Zayn Malik och nu senast den spanska filmeliten tar parti i konflikten mellan Israel och Palestina.

I ett öppet brev publicerat i spanska tidningar riktar några av landets mest välkända skådespelare, Penélope Cruz, Pedro Almodóvar och Javier Bardem, stark kritik mot Israels bombande av Gaza.

I brevet uppmanar skådespelarna EU att fördöma Israels behandling av Gaza och även att den israeliska blockaden som begränsar vad som kan föras in och ut ur Gaza hävs.

Rihanna kritiserad för att radera partiskt tweet

Skådespelarna följer raden av kulturpersoner som den senaste tiden kommenterat eller på något sätt tagit parti i konflikten.

Bland de mest uppmärksammade är Rihanna som blev väldigt kritiserad när hon på sin twitter delade hashtaggen ”FreePalestine” (befria Palestina), för att åtta minuter senare radera tweeten.

Enligt New York Magazine hann tweeten delas 7000 gånger de få minuter den låg ute.

One Direction-medlem dödshotad

Zayn Malik, en av medlemmarna i pojkbandet One Direction har även han tweetat #FreePalestine.

Något som lett till att både han och hans flickvän har fått motta flera dödshot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.