Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Holmgren och Petter Ströbaek delar sin musik på plattformen Tiktok. Hör deras reaktioner när de märkte att musiken försvunnit. Foto: Tiktok

Artister om att deras musik försvinner från Tiktok: ”Känns piss”

Uppdaterad
Publicerad

Skivbolagsjätten Universal har börjat plocka bort musik från Tiktok. Det efter att förhandlingar mellan skivbolaget och sociala medier-plattformen om ett nytt licensavtal brutit samman. Kulturnyheterna har pratat med två unga kreatörer som har skivkontrakt på Universal och plötsligt märkte att deras musik försvann från Tiktok.

Björn Holmgren är artist och slog igenom på Tiktok. Under torsdagen upptäckte han plötsligt att alla videor där han sjunger var tysta.

– Det var jättejobbigt, säger han.

Petter Ströbaek är en annan artist som fått musik på sitt Tiktok-konto borttaget.

– Det känns piss. De stora förlorarna i det här är kreatörerna på Tiktok, säger han.

Se mer i klippet.

tvisten mellan Universal och tiktok

Beskedet om att Universal tar bort sin musik kom under torsdagen, rapporterar New York Times. Universal har försökt sätta press på Tiktok för att få bättre ersättning till artister och låtskrivare, skriver skivbolaget i ett öppet brev.

I brevet anklagas Tiktok för att ”försöka bygga en musikbaserad verksamhet, utan att betala verkligt värde för musiken.” Enligt Universal vill Tiktok bara betala en bråkdel jämfört med vad liknande sociala plattformar betalar.

Tiktok har svarat att det är ”tråkigt och en besvikelse att Universal Music Group har satt sin egen girighet över sina artisters intressen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.