Danny Saucedo, Tommy Nilsson, Lisa Ekdahl, Jill Johnson, Little Jinder och Magnus Carlson är årets Så mycket bättre-artister. Foto: Janerik Henriksson/TT

Artisterna om SMB utan Wadling

Uppdaterad
Publicerad

Bara veckan innan inspelningarna skulle starta på Gotland, dog Freddie Wadling.

Årets upplaga av Så mycket bättre behövde bli annorlunda. Det började i sorg.

”Vi samlades kring honom”, säger Jill Johnson.

Sju dagar åt sju artister. Sådan är mallen Så mycket bättre. I år blev det inte så. När Freddie Wadling plötsligt gick ur tiden, 64 år gammal. Var arbetet med årets säsong av programmet redan påbörjat.

– Det var sorgligt chockartat för alla. Det var lite så här, vad ska TV4 göra nu? Ska de ta in en ersättare, eller ta bort honom. Det kan de väl inte göra?, säger Jill Johnson.

”Det uppstod en respekt”

Lösningen blev Freddie Wadlings totala närvaro, genom frånvaro.

– Freddies program var det första programmet vi spelade in när vi kom dit. Innan hade vi bara fått veta att vi ändå skulle göra våra versioner. Sedan visade det sig att hans versioner av våra låtar ändå fanns inspelade. Vissa av dem kunde framföras med bandet och andra var mer ofärdiga. Man fick välja hur man ville ha det, om man ville höra låten framföras eller inte, säger Josefine ”Little Jinder” Jinder.

– Bisarrt nog var det en ganska bra start.

Kanske det enda sättet att göra det på, tror Tommy Nilsson.

– På grund av Freddies bortgång blev vi en grupp. Det uppstod en respekt för att det finns någonting som är viktigare än att sitta och promota sig själv, säger han.

I uppspelade sekvenser från kommande avsnitt framgår att mötet med Wadlings musik kan blir smärtsamt för artisterna. Några kände honom bättre än andra. Men ordningen Freddie först var strategiskt klädsam.

– Hade vi startat med någon annans dag hade vi också börjat med att jämföra tolkningar med varandra. Nu var det no competition. Bara en hyllning, säger Jill Johnson.

Hyllar Ted Gärdestad

Även sista avsnittet av Så mycket bättres sjunde säsong blir annorlunda. Avsnittet ägnas åt Ted Gärdestad, vars låt burit ledmotivet sedan programmets start. Produktionen har arbetat tillsammans med textförfattaren Kenneth Gärdestad. På torsdagens pressträff i Stockholm fanns han med, och delade ut bilder på sin bror till årets artister. Hyllningsavsnittet till Ted Gärdestad sänds istället för upplägget med duetter som brukar avsluta programmets säsong. Även den lösningen är bra, tycker Jill Johnson.

– När man har jobbat ihop en hel vecka och ska avsluta med att göra duetter blir det ganska spekulativt och konstigt. Som artist har man så klart mycket att säga till om, men man vet också att det finns önskemål från produktionen, säger hon.

Så mycket bättre har säsongspremiär på lördag i TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.