Husera Melodifestivalen ”ger inte mycket” för alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Att stå värd för Melodifestivalen kostar en hel del. Är det värt investeringen? Ja, tycker Växjö. Men Jönköping tackar nej.

Artister som Loreen, Thorsten Flinck och Afro-Dite (som inte vet hur de ska överträffa sin kända ”nakenchock”) kommer på lördag att kicka igång Melodifestivalen 2012. I pauserna underhåller The Soundtrack of Our Lives och Meja, med rockcovers och livekonst.

Det verkar som att tv-tittarna kommer att bli lika underhållna som vanligt. Men frågan är hur många som reflekterar över att tävlingen huserar just i Växjö. Vad får värdkommunen ut av sin satsning?

Sätta orten på kartan

Jo, för Växjö och många andra kommuner som har stått värd för Melodifestivalen, ses tävlingen som en chans att sätta sin hemort på kartan.

– Jag kallar inte det en kostnad. Jag kallar det en investering, säger Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun, till SVT Smålandsnytt.

Ansvariga i Växjö kommun tror att de satsade skattepengarna – cirka 900.000 kronor – kommer tillbaka till orten, genom hotellövernattningar, restaurangbesök, shopping och annat.

”Ger inte mycket”

I en annan småländsk kommun, Jönköping, är tonen en annan. Där har man hållit i Melodifestivalens deltävlingar både år 2003 och 2007. Men i år vill man inte vara med. På Jönköpings kommun tror man inte att Melodifestivalen gör så stor nytta för orten.

– Det ger ju en viss publicitet under de dagar som det sänds härifrån, och det är kanske också ett sätt att bygga lite stolthet lokalt, men det ger inte så hemskt mycket på lång sikt, tycker vi, säger Carl-Gustaf Tollén, som är tillfällig näringschef i Jönköpings kommun.

”Man glömmer”

När Melodifestivalen har packat ihop efter deltävlingen och åkt vidare, tror inte Tollén att svenskarna är mer intresserade av Jönköping än de var innan.

– Man glömmer ganska snabbt var Melodifestivalen sändes ifrån. Skulle man fråga många vilka orter det var i förra året, så är det inte många som kommer ihåg mer än storstäderna, säger han till SVT Smålandsnytt.

Melodifestivalens första deltävling sänds på lördag 4/2 klockan 20.00, i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.