”Jag spelade in videon under japansk etikett, med japansk regissör och japanska koreografer”, säger Avril Lavigne till sitt försvar. Foto: TT

Avril Lavigne anklagas för rasism

Uppdaterad
Publicerad

I den nya videon som spelats in i Japan äter tonårsidolen sushi i en godisfärgad fantasivärld. ”Ett haveri”, tycker kritikerna.

I ”Hello Kitty” dansar Avril Lavigne i en godisaffär och vinkar hysteriskt till beundrare. Hon äter även sushi och passar på att ta ett foto av sina japanska dansare.

Musikvideon släpptes på Youtube på tisdagen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Amerikanska Billboard kallar videon för ”ett ännu värre haveri än själva låten” och återger hur den kanadensiska artisten kör med sin armé av identiska japanskor samt uppträder allmänt klumpigt.

”Älskar japansk kultur”

Men Avril Lavigne försvarar sig på Twitter i dag med orden: ”Rasist??? LOLOLOL! Jag älskar japansk kultur!”. Hon berättar också att hon ofta är i Japan och flög till Tokyo för att spela in videon för sina japanska fans i synnerhet – med japansk regissör och koreograf, under japansk etikett.

”Hello Kitty” släpps som singel från Avril Lavignes femte och självbetitlade album.

Tabbe i tiden

Att artister exotifierar kulturer som inte är deras egna har uppmärksammats flertalet gånger den senaste tiden. Såväl  Katy Perry som Lily Allen har orsakat debatt om vad som är lämpligt och inte.

Den senare efter att ha använt svarta och asiatiska dansare i videon till ”Hard out here”, till vad som ansågs vara stereotyp dans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.