Bo Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjade Saudiaffären. Foto: Magnus Bergström

Avslöjande om vapenfabrik blir tv

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien blir tv-serie. Ett produktionsbolag har köpt rättigheterna till ”Saudivapen”.

2012 avslöjade Sveriges radio-reportrarna Daniel Öhman och Bo Göran Bodin hemliga planer på att bygga en svenskfinansierad vapenfabrik i Saudiarabien. Avslöjande utmynnade i dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) avgång och Stora journalistpriset till reportrarna, som skrev boken ”Saudivapen” om jobbet.

Nu ska boken bli tv-produktion. Götafilm har nämligen köpt rättigheterna till ”Saudivapen”, skriver DN. Det blir en politisk thriller.

”Intressant konflikt”

Christer Nilson, som bland annat ligger bakom tv-serier som ”Ettor och nollor” och ”Upp till kamp”, är producent för projektet.

– Här finns en intressant konflikt mellan den svenska självbilden och sanningen om hur vi hanterar vapenexporten. Vi har en lång historia av dubbelmoral där vi har en viftat med en vit flagga i ena handen och pansargeväret Carl Gustaf i den andra, säger Christer Nilson till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.