Bah Kuhnke: Miljonprogramssatsningen blir av

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen lade fram sin kulturbudget i höstas låg den stora nysatsningen på konst och utsmyckning i miljonprogramsområdena. Men efter att budgeten föll så blev det inget av satsningen. Nu står det klart att projektet kommer att bli av – ett år försenat.

I regeringens budgetförslag i höstas lades 230 miljoner kronor under en fyraårsperiod på kulturverksamhet i miljonprogramsområdena. 

Men i och med budgetkrisen i höstas frös satsningen inne. Nu meddelar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att projektet blir av – ett år försenat.

Start vid årsskiftet

Genom att skjuta till två miljoner till Kulturrådet och Statens konstnärsnämnd vill regeringen snabba på uppstartssträckan för miljonprogramssatsningen. Tanken är att sätta igång projektet den 1 januari 2016.

–Det kan handla om allt från att skapa mötesplatser till rum och arenor för kultur och till kreativt skapande, säger Bah Kuhnke.

Uteblivet år

Då ett år av projektet uteblev ligger satsningen nu istället på 170 miljoner kronor.

– Ja, det var ju först 230 miljoner avsedda för perioden 2015-1018. Nu har ett år tyvärr gått, och då försvann det pengar i och med att det var Alliansens och Sverigedemokraternas budget som vann i riksdagen, säger Alice Bah Kuhnke. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.