Bah Kuhnke vill skärpa kritiserad lag

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari trädde den nya diskrimineringslagen för ökad tillgänglighet i kraft. Något som bland annat ska ge funktionsnedsatta större möjligthet att besöka kulturevenemang. Men efter att lagen kritiserats för att vara tandlös meddelar nu kulturminister Alice Bah Kuhnke att hon planerar att skärpa den ytterligare.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den nya lagen och bland annat träffat rullstolsburne teaterentusiasmen David Hansson. Han var en av de som som var positiva till den nya lagen men nämnde också att att den inte hjälper när han vill besöka mindre kulturinstitutioner.

Företag med färre än tio anställda undantas nämligen av lagstiftningen.

50-tal anmälningar

Ekot rapporterar i dag om att ett 50-tal anmälningar inkommit till Diskrimineringsombudsmannen och att lagen kritiseras för att vara tandlös.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke meddelar att hon tänker se över lagen i sin helhet för att skärpa den.

–  Regeringen avser att se över hur diskrimineringslagens skydd mot bristande tillgänglighet kan stärkas ytterligare. Regeringen kommer därför att utreda frågan, skriver Alice Bah Kuhnke till SVT i ett mejl.

Mer specifikt vad som kan komma att ändras vill hon inte gå in på. Om undantaget för småföretag tas bort kan det innebära oväntade kostnader för de många gånger redan hårt pressade kulturarrangörerna.

– Från förbudet finns vissa undantag. Det är viktigt att lagstiftningen som rör diskriminering blir så heltäckande och effektiv som möjligt, skriver Bah Kuhnke om utredningen som planeras bli klar i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.