Bakåt och framåt för HBTQ-rättigheter i världen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan pågår Pridefestivalen i Stockholm, den 18:e i ordningen sen starten 1998. I Sverige och flera andra länder har stora framsteg gjorts på området HBTQ-rättigheter sen dess. Men tittar man på hela världskartan ser det annorlunda ut.

I maj i år blev Irland världens tjugonde land och Europas trettonde land att tillåta samkönade äktenskap. I juni beslutade USA:s högsta domstol att alla amerikaner – oavsett sexuell läggning – har rätt att gifta sig.

I Ryssland är homosexualitet lagligt. Men samtidigt har man infört en lag mot homosexuell propaganda sedan två år tillbaka och våldsamma sammandrabbningar har uppstått mellan aktivister och polis när demonstrationer för HBTQ-personers rättigheter hålls.

– Man kan säga att det går både framåt och bakåt i utvecklingen. I vissa länder där det förut var svårt att ha Pride-tåg, utan motdemonstrationer och trakasserier från polis, så har det idag blivit socialt accepterat och öppet. Men det finns länder där det går extremt bakåt också och situationen för HBTQ-personer har försämrats, berättar Madelaine Seidlitz, jurist på den svenska sektionen på Amnesty International.

– Bland annat har vi sett att flera lagar har skapats för att hindra HBTQ-personers rättigheter i olika länder och tillsammans med en medial hets leder till att det är okej att förfölja och utsätta HBTQ personer. Stigmat ökar i vissa länder. Tar till grövre metoder än tidigare, säger Seidlitz.

”Samhällsklimatet tillåter övergrepp”

Via paraplyorganisationen Ilga (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex association) som består av 1100 medlemmar från 110 olika länder, förs statistik och uppdateras information om de senaste lagändringar som sker rörande HBTQ-personers rättigheter i olika länder. På deras hemsida finns en världskarta som visar i vilka länder som bland annat har kriminaliserat homosexualitet.

– I både Uganda och Ryssland kan man se att politiker tillåter och själva uttalar och använder sig av fördömanden mot HBTQ-personer och att det även sprider sig i media. Ibland kan det vara tvärtom och sammantaget gör det också att samhällsklimatet då, tillåter olika former av övergrepp, diskriminering, förföljelse av HBTQ-personer, säger Madelaine Seidlitz.

”Sorgligt, svårt och orättvist”

Till årets Pride-festival är den iranske HBTQ-aktivisten, Milad Rasaeimanesh från organisationen UNG Organization (Ungdom, Nätverk och Gemenskap) inbjuden för att prata om det ökade våldet och villkoren för HBTQ-personer i Iran idag.

Han förklarar situationen kortfattat så här:

– Det är sorgligt, svårt och orättvist. HBTQ-personer måste dölja sin natur, de kan inte säga: ”Jag är gay eller lesbisk och så här lever jag.”

Så man måste förneka sin sexualitet, annars blir de straffade, fängslade eller dödade av myndigheterna, säger Milad Rasaeimanesh.

Avrättning för penetrationssex

Men trots den utsatta situationen för homosexuella i Iran, så är inte homosexualitet i sig olagligt i landet. Däremot är alla sexuella handlingar förbjudna.

– Män som har haft penetrationssex blir avrättade utan pardon. Man kan bli stenad eller hängd, det beror på domaren. Om tjejer gör det mer än fyra gånger så blir de avrättade. Det är som ett kallt krig mellan aktivister och myndigheter. Och i det kriget behöver vi internationellt stöd. Från människor, länder och regeringar, säger Milad Rasaeimanesh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.