Banbrytande internetlag i Brasilien

Publicerad

Senaten i Brasilien godkände på tisdagen en banbrytande lag som ska garantera nätneutralitet.

Den ny lagen innebär att en internetanvändare ska få samma hastighet, oavsett vilken sajt han eller hon surfar på.

Telekombolagen har riktat hård kritik mot lagen, eftersom nätneutraliteten förhindrar dem att ta ut högre avgifter för innehåll som kräver mer bandbredd.

Men Brasilien vägrade att vika sig och president Dilma Rouseff har förklarat att hon ska underteckna lagen, som ska presenteras på en global konferens om internets framtid under onsdagen.

En ”internetgrundlag”

Lagen, ibland kallad Brasiliens internetgrundlag, har hyllats av experter för att balansera användarnas, myndigheternas och företagens rättigheter och skyldigheter, samtidigt som den säkerställer att internet förblir ett öppet och decentraliserat nätverk.

Efter den avhoppade NSA-agenten Edward Snowdens avslöjanden om USA:s nätspioneri övervägde Brasilien även att tvinga bolag som Google och Yahoo att lagra information på servrar i Brasilien.

Men företagen klagade och sade att det skulle driva upp deras kostnader, och kravet finns inte med i det förslag som antogs av senaten.

Däremot ska insamlandet av metadata kraftigt begränsas. Metadata kan exempelvis vara information om vem som mejlar vem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.