”Bara en Oscar, men Barbie vann ändå mot Oppenheimer”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kulturnyheternas filmredaktör Hannes Fossbo såg Oppenheimer få sju Oscars i natt men korar ändå Barbie till galans vinnare.

Hannes Fossbo

Kulturnyheterna

Storslam för Christopher Nolan som belönades med både sin första och sin andra statyett i natt. Förstagångsvinnare blev också hans skådespelare: Cillian Murphy och Robert Downey Jr.

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll vann Emma Stone bästa huvudroll som Bella i Poor things. 35-åringens andra Oscar för bästa huvudroll. Imponerande!

Oscarsgalan 2024

Stones tal var också ett av galans bättre: trots favoritskap var hon ärligt chockad och tackade alla mednominerade i en entusiastisk ordsvada och berättade också och att hennes klänning gått sönder under Ryan Goslings sångnummer just före. Jag återkommer till det numret.

Andra minnesvärda tal: Jonathan Glazer prisades för bästa internationella film för Auschwitz-dramat The Zone of interest och tackade med orden: ”Det är inte en film om vad vi gjorde då, det är en film om vad vi gör i dag, om vad avhumanisering till slut gör med oss.”

En av galans mest välförtjänta statyetter, den för bästa ljud, gick till samma film. Tarn Willers och Johnnie Burn som på mardrömslikt sätt fångar ljudet av Auschwitz, ständigt i brusande i bakgrunden av lägerkommendant Höss perfekta familjeliv.

Själva galan kan beskrivas som en ljummen succé. Inga skandaler, men hela tiden trevligt. Galavärd: Jimmy Kimmel för fjärde gången, trygg i rollen. Skojigast när wrestlingstjärnan John Cena ångrade ett nakenframträdande och när två gamla tvillingar dök upp på scenen. Yep, The Terminator och Danny DeVito.

Men en sak stack ut! Vi visste att Ryan Gosling skulle sjunga I’m just Ken från Barbie – vissa (jag!) hoppades han skulle vinna för bästa sång, men där blev han slagen av syskonen Eilish/O’Connell.

Vad vi inte visste var att Goslings framträdande skulle bli ett av Oscarshistoriens mest bejublade. Alla filmstjärnor i publiken på Dolby Theatre i extas. Stående ovationer till Ken i glittrande rosa scenkostym.

Och plötsligt. Bara sådär. Med sin höga hatt och elgitarr – Slash!

Ett STFU-moment som, trots att Oppenheimer fick sju Oscars och Barbie bara en, ändå gav Ken Barbie segern i årets roligaste konflikt: Barbenheimer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Oscarsgalan 2024

Mer i ämnet