Barnteatern främjas av EU

Uppdaterad
Publicerad

Teater Tre i Stockholm har fått EU-bidrag för att utvecka teatern för de allra minsta.

Europeiska aktörer inom tv, film, dataspel, konst och kultur ska samarbeta över nationsgränserna. Det vill Europeiska kommissionen, som låter aktörerna söka pengar genom projektet Kreativa Europa.

Mellan åren 2014 och 2020 finns omkring 14 miljarder kronor avsatt för hela programmet.

Vill skapa samarbete över nationsgränser

Nyligen kom första utbetalningen, 400 miljoner kronor till 58 projekt. I nio av projekten medverkar svenska aktörer, däribland Moomsteatern i Malmö, Högskolan i Kristianstad, Riksarkivet och Tensta konsthall.

– Syftet är att skapa bredare samarbete mellan kulturaktörer i Europa. Men, det ska också stärka den europeiska kultursektorn mot resten av världen, säger Elin Rosenström, handläggare hos Statens Kulturråd, som tillsammans med Svenska filminstitutet är kontaktkontor för programmet i Sverige.

Satsar på barn upp till sex år

En annan svensk aktör som är med i ett projekt som fått pengar är Teater Tre i Stockholm. Pengarna till dem ska främja scenkonsten för små barn, och innan jul har Teater tre premiär för sin första föreställning inom projektet.

Sara Myrberg, konstnärlig ledare hos Teater Tre, menar att det kan skapa nya möjligheter. 

–  Det kommer att öppna dörrarna till 16 teatrar runt om i Europa. Teatrar som har samma intresse som vi, att skapa scenkonst för små barn i åldrarna noll till sex år. Vi förväntar oss att få inspiration och att kunna utvecklas, säger Sara Myrberg.

Svårt att bli vald

Den 1 oktober är nästa deadline för ansökningar. Även då ska 400 miljoner kronor delas ut. Därefter kommer en utbetalning varje år fram till 2020.

För att få pengarna krävs dels samarbetspartners i flera EU-länder. Och dels behövs kunskapen att skriva ansökningar till EU. När allt är klart ska det också en korrekt redovisning skickas in till Bryssel.

– De organisationer som redan har ett starkt internationellt kontaktnät har lite lättare att hitta partners att samarbeta med i de här projekten. Men förhoppningsvis kan det här programmet leda till ett ökat internationellt samarbete på kulturområdet. säger Elin Rosenström.

Kulturnyheterna: Är det lätt att söka pengar från EU?

– Nej, det är en lång process som är ganska krånglig. Det krävs ekonomisk kunskap tror jag, och att man formulerar sig. Men det är också roligt. Det är ju lusten att utvecklas och få träffa alla de här människorna som har all den här erfarenheten. Det överbrygger tycker jag, säger Sara Myrberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.