BBC satte saxen i Pang i bygget

Uppdaterad
Publicerad

Tiderna förändras och det gäller också gamla tv-serier som sänds i repris. I Storbritannien har en mindre folkstorm brutit efter att BBC klippte om humorklassikern Pang i bygget.

Den klassiska tv–serien från 1970–talet där John Cleese spelar den maniske hotelldirektören Basil Fawlty visas nu i repris på BBC. Men den som kan sin historia och tittar på BBC lär märka att en scen är bortklippt.

Det handlar om det klassiska avsnittet ”The Germans” där hotellet Fawlty Towers i kuststaden Torquay gästas av en grupp tyska turister.

Trots sina tappra försök och till tyskarnas förtvivlan misslyckas Basil med att inte nämna Andra världskriget. Originalutgåvan från 1975 innehåller en scen där den ständige gästen Major Gowen (Ballard Berkeley) pratar om kvinnor, cricket och indier. När avsnittet sändes i repris i BBC 2 i söndags var den scenen bortklippt, skriver tidningen Daily Express.

Nu har en smärre proteststorm brutit ut mot det brittiska public service-bolaget, och på deras tittarforum flödar de negativa kommentarerna.

Tog beslutet tillsammans med Cleese

”Det är lika bra att inse det. Hela avsnittet och stora delar av tv–serien är rasistisk och kvinnoförnedrande med dagens mått mätt, men framförallt är det fortfarande hysteriskt roligt”, lyder en av kommentarerna.

”Jag känner ingen som inte skrattar åt avsnittet och ingen av dem är rasister”, skriver en annan.

En talesperson för BBC säger att attityderna har förändrats sedan 1970–talet och att man i samtycke med John Cleese beslutat sig för att klippa om avsnittet så att det kunde sändas halv åtta på kvällen.

Trots att det bara gjordes två säsonger av Pang i Bygget har tv–serien nått kultstatus i många länder. Tv–serien som sändes i Sveriges Television första gången 1979 har i hemlandet korats till världens bästa tv–serie genom tiderna.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.