Bengt Fahlström är känd för en generation barn på 70- och 80-talet från Barnjournalen. Foto: SVT

TV-profilen Bengt Fahlström är död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Bengt Fahlström har avlidit. Han blev 78 år gammal.

Bengt Fahlström är mest känd för programmet Barnjournalen, ett nyhetsprogram för barn, som sändes i SVT mellan 1972 och 1988 och mottogs som en succé. 1979 tilldelades han Stora journalistpriset för arbetet med programmet.

Fahlström kom att bli synonym med Barnjournalen, som var det första i sitt slag genom att barns åsikter och upplevelser togs på allvar i tv-formatet. I programmet användes också barn i åldrarna 9-13 år i egenskap av knattereportrar, som sökte till programmet från hela landet.

Hans sista program hette ”På återseende”. 1996 sa han upp sig från SVT.

Kort tids sjukdom

Bengt Fahlström avled efter en kort tids sjukdom. Dödsfallet bekräftas för SVT Nyheter Skåne av den tidigare kollegan Lars Hjelm.

– Jag var hans skolexpert och hade hand om knatteredaktionen. Han var oerhört intresserad av jobbet. Det var hela hans liv, säger Lars Hjelm till SVT.

Lars Hjelm fick beskedet på söndagen från Fahlströms ex-fru Sofia Fahlström.

– Det var en människa som spred glädje runt omkring sig, säger hon till Sydsvenskan, som var först med att rapportera om nyheten.

Han gick sin egen väg

Eva Mueller arbetade under flera år som bildproducent på Barnjournalen i Malmö tillsammans med Bengt Fahlström.

– Han var en oerhört entusiastisk person som brann för att göra nyhetsprogram för barn. Han drog sig inte för att ta upp svåra ämnen och han kunde förklara dem på ett enkelt sätt. Han gick sin egen väg, säger Eva Mueller, till SVT.

– Dessutom var han en fena på pingis!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.