David Bowie hedrades under gårdagen med en minnesplakett utanför den lägenhet i Berlin han bodde i under två års tid på 70-talet. Foto: TT

Berlin hedrar Bowie med minnesmärke

Publicerad

David Bowie hedrades i går med en minnesplakett utanför den lägenhet han mellan 1976-1978 delade med Iggy Pop. Plaketten var ett sätt att hylla den brittiske sångaren, vars låt ”Heroes” blivit en symbol för den tyska staden.

När David Bowie 1976 flyttade till den tyska staden sa han att han uppskattade att han där kunde vara mer eller mindre anonym, då berlinarna verkade strunta i honom, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Citat från ”Heroes”

Sju månader efter hans död har dock stadens invånare visat sin uppskattning för den brittiske sångaren genom att hedra honom med en plakett utanför lägenheten han delade med Iggy Pop i stadsdelen Schöneberg.

På porslinsplaketten citeras refrängen i ”Heroes” – den låt som kanske mer än någon annan blivit en symbol för den tyska stadens historia.

”Bowie tillhör oss”

Berlins borgmästare Michael Müller, som tillsammans med hundratal andra samlats inför en ceremoni under gårdagen, betonade också Bowies betydelse för den tyska staden.

– Bowie spelade en nyckelroll i skapandet av Berlins känsla av en kulturell, kreativ och öppen stad. David Bowie tillhör Berlin, och David Bowie tillhör oss.

”Märkligt val”

Müller påpekade dock att den brittiske sångarens val av Berlin som tillflyktsort för att bli av med det tunga narkotikamissbruk han led av under perioden varit en smula märkligt med tanke på den tyska stadens rykte under 70-talet.

– Han kanske inte kände till vår stad särskilt väl när han fattade sitt beslut, sa Müller under sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.