Collage: SVT.

Berlingskes rubrik: ”Del av negativ normalisering”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade morgontidningen Berlingske en förstasida med rubriken: ”En muslim i familjen? – Nej tack!” En rubrik som nog skulle få många att studsa i Sverige – men knappt har mött några reaktioner i Danmark.

Rubriken har jämförts med när Expressen 1993 hade löpsedeln ”Kör ut dem” och syftade på vad svenska folket ansåg om invandrare.

Jens Grund är en av chefredaktörerna på Berlingske och förklarar hur tidningen tänkte med rubriksättningen.

– Det här är del av en artikelserie där vi tittar på förhållandet mellan danskar och muslimer. Och vi undersöker var gränsen för danskarnas tolerans går. Vi ville skapa en rubrik som skulle fånga essensen i artikeln – och läsarnas intresse, säger Jens Grund.

Ingen debatt

Enligt artikeln vill varannan dansk inte att deras barn ska gifta sig med en muslim. Reportern som skrev artikeln har fått tio, tolv mejl som både varit positiva och negativa.

 – Men rubriken har inte lett till någon stor debatt, konstaterar Grund.

Politiske kommentatorn Rune Engelbreth Larsen, som vanligtvis skriver för Dagbladet och Politiken, kritiserar valet av rubrik.

– Journalister borde fråga sig själv: vilka är det som ger bilden av muslimer i Danmark som gör att det är så extremt många som har negativa fördomar mot muslimer?

”Media spär på fördomar”

Han tycker att sättet som media beskriver muslimer, eller ens skriver om muslimer, spär på fördomarna.

– Om det finns en invandrare som kastar sten mot polisen får man veta att det är deras kultur som gör det och föräldrarnas fel. Men om det är en dansk person som kastar sten finns det inte en enda tidning som skulle spekulera i att det är föräldrarnas eller kulturens fel.

– Men när du ser danska familjer med alkoholproblem, pedofili eller våld finns det ingen som spekulerar i att det är nog på grund av det kristna kulturarvet. Eller det danska sekulära kulturarvet. Den är en dubbelmoral, säger Rune Engelbreth Larsen.

– Det har blivit så i Danmark att om man kritiserar mediernas framställning av minoriteter så får man höra att man är emot yttrandefriheten, säger Rune Engelbreth Larsen.

Hur ser du på att man i artikeln delar upp danskar och muslimer?

– Det har efterhand blivit så i Danmark att man skiljer på de som är riktiga danskar och de som inte är det – trots att det finns 200.000 muslimer i Danmark. Och det gäller också de seriösa tidnignarna.

– Det är en negativ normaliseringsprocess som pågått i tjugo år och lett till att man som om man har accepterar den här verklighetsbeskrivningen, säger Rune Engelbreth Larsen.

Finns det en diskussion i det offentliga rummet om medias roll?

– Nej, inte riktigt. För tio år sedan fanns det. Men i dag är det väldigt lite.

Och Rune Engelbreth Larsen tror att stämningen i Danmark också har haft inflytande på den norska politiken.

– Det finns många nationella skillnader mellan Norge och Danmark. Men sättet på vilket Dansk folkeparti har demoniserat muslimer och invandrare har hela tiden flyttat gränserna för vad man kan uttrycka för fördomar om muslimer i Danmark.

”Reagerar inte på ledande frågor”

Artikeln i Berlingske refererar till resultatet i en Gallupundersökning som är publicerad i många danska tidningar, och Rune Engelbreth Larsen tror att danska journalister inte längre märker när enkätundersökningar ställer ledande frågor.

– Nej, det är så inbyggt i dansk medieförståelse att muslimer är mindre ”danska” danskar att medierna inte ens uppfattar när Gallup ställer ledande frågor, säger Rune Engelbreth Larsen.

”Vi håller upp en spegel”

Men från Berlingske försvarar man publiceringen.

– Vi har inte velat spå på några fördomar, vi har bara velat hålla upp en spegel för danskarna, säger Jens Grund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.