Det dramatiska beskedet tillkännagavs på fredagsmorgonen:
– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroende är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år. Däremot planerar vi att dela ut priset nästa år och då blir det ett dubbelt pris förhoppningsvis. Det har hänt fem gånger tidigare och är inte en unik händelse, säger Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson till TT.
– I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger Anders Olsson.
Beslutet är historiskt, och är första gången på 69 år som världens största litteraturpris inte delas ut.
I pressmeddelandet som skickades ut klockan 9 på fredagsmorgonen skriver Akademien att det ”råder en samsyn” bland dess ”aktiva ledamöter” att man måste utveckla formerna för sitt arbete. Det gäller bland annat att ”modernisera tolkningen av Akademiens stadgar”, exempelvis när det gäller formerna för utträde. Man kommer också att stärka rutinerna för hanteringen av jävsfrågor.
”Vi måste välja in nya ledamöter”
Svenska Akademien anser att de bör ”skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien”, och ägna tid åt att välja in nya medlemmar och förnya akademien.
TT: Hur ska ni få tillbaka förtroendet?
– Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter och vi måste sätta igång med att välja in nya. Vi har också satt igång ett arbete att förnya Akademien. Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör. Vi måste välja in nya ledamöter, och snabbt ska det gå, säger Anders Olsson.
Två pris presenteras 2019
Trots att ingen pristagare kommer presenteras i år kommer den att utses, men presenteras först 2019, tillsammans med det årets vinnare.
”Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver Akademien i pressmeddelandet, där man också skriver att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
Nobelstiftelsen ger sitt stöd
Nobelstiftelsen ger sitt stöd till Akademiens beslut, med anledning av den kris som omgärdat institutionen under våren.
”Den förtroendekris som Svenska Akademien befinner sig i har påverkat Nobelpriset negativt. Deras beslut betonar allvaret i situationen och bidrar till att värna Nobelprisets anseende på lång sikt. Inget av detta berör utdelandet av Nobelpris inom övriga priskategorier 2018”, skriver Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, i ett pressmeddelande.
Bara tio ledamöter återstår
Dagens besked kommer efter en särskilt turbulent tid i Akademiens historia.
Sedan början av april har sex medlemmar lämnat arbetet. Först Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, senare Katarina Frostensson och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Så sent som på lördagen lämnade också Sara Stridsberg sina uppdrag.
Bakgrunden är de kontroverser som utspelats efter Dagens Nyheters avslöjande om den så kallade Kulturprofilen.
Eftersom både Kerstin Ekman och Lotta Lotass sedan tidigare lämnat Svenska Akademien återstår idag alltså bara 10 medlemmar.
Tidigare gånger Nobelpriset inte delats ut
Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Sedan 1901 har Akademien delat ut nobelpriset i litteratur, i enlighet med Alfred Nobels testamente.
Sju gånger tidigare har Svenska Akademien – under rubriken ”reserverat pris” – valt att ej dela ut årets Nobelpris i litteratur, nämligen åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949. Fem gånger har det skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.
Källa: Svenska Akademien