Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund. Foto: SVT

Besvikna efter möte med kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade händelsen då kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tog för sig av en tårta föreställande en karikatyr av en svart kvinna fick i dag sitt efterspel när en delegation från Afrosvenskarnas Riksförbund besökte ministern.

Det var i söndags som kulturministern deltog i World Art Day på Moderna Museet i Stockholm och då blev bjuden på tårta. Syftet uppgavs vara att belysa kvinnlig könsstympning men det hindrade inte att afrosvenskar kände sig kränkta och en delegation besökte kulturministern under eftermiddagen. Efter mötet var besvikelsen stor.

-Vi kräver fortfarande kulturministerns avgång, säger Zakaria Zouhir som är ordförande för Afrosvenskarna. Det här mötet har inte givit något nytt.

Tårta på Moderna väcker kritik

Internationell uppmärksamhet

Affären har växt och letat sig utanför Sveriges gränser. Exempelvis har den arabiska tv-kanalen al-jazira berättat om händelsen. Afrosvenskarna har fått många internationella reaktioner.

– Folk från Brasilien och afrikanska organisationer i Europa har hört av sig, fortsätter Zakaria Zouhir. Man är beredda att stödja oss, så frågan har blivit internationell och är av stor vikt.

Vanligt med kränkningar

Coura Mbaye berättar att det är mycket vanligt att afrikaner blir kränkta i Sverige.

– Nu är det dags att gå från ord till handling och belysa den svenska rasismen, säger hon medan hon lämnar Kulturdepartementet

Kulturministern kommenterar

Lena Adelsohn Liljeroth kommenterar mötet med afrosvenskarna i ett uttalande på Kulturdepartementets hemsida. Hon beklagar om hennes deltagande i World Art Day kommit att tolkas som ett uttryck för rasism eller intolerans. Den konstnärliga avsikten, liksom min medverkan vid World Art Day, var den rakt motsatta, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet