Flera av låtarna från nya albumet ”Lemonade” framfördes. Foto: AP/TT

Beyoncés turnépremiär hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Beyoncé infriade fansens förväntningar med en sprakande turnépremiär i Miami på onsdagen. Men några svar på frågorna kring nya albumet ”Lemonade” gavs inte under den drygt två timmar långa konserten.

Popmusikens regerande världsmästare intog scenen i Miami med självklar pondus och energi när världsturnén Formation gick av stapeln på onsdagskvällen. Iklädd svart cowboyhatt och militärkängor rev Beyoncé av ”Formation”, tätt följd av hennes nya singel ”Sorry” med sin omtalade textrad ”Tonight, I regret the night I put that ring on”.

Båda öppningslåtarna var från det nya albumet ”Lemonade” som släpptes i veckan. Albumet är präglat av personliga texter och reflektioner, vilket väckt en debatt om albumet är självbiografiskt. Textrader som den ovannämnda och ”Are you cheating on me?” gör att fansen nu spekulerar om Beyoncés man Jay-Z varit otrogen mot sångerskan.

Storslagen ljussättning

Några nya ledtrådar i den frågan blev det inte på onsdagskvällen, Jay-Z nämndes överhudtaget inte förutom en kort hälsning i slutet av konserten. Istället stod musiken och stjärnan själv i självklart fokus. Vid sidan av nyare material framfördes hits som ”Single ladys”, ”Drunk in love” och ”Survivor”

Den enorma scenen var omgiven av en storslagen ljusproduktion. Beyoncé ramades in av illröda spotlights, exploderande eldklot och projicerade åskstormar som drog fram över scenen.

Undvek politiken

Efter sitt politiska framträdande på Super Bowl tidigare i år har Beyoncé mötts av en del kritik från amerikansk polis, som menar att stjärnan förde fram ett polisfientligt budskap. Några spår av politiska ställningstaganden syntes inte till under konserten, och inte heller de rykten om att Miami-polisen skulle bojkotta bevakningen av eventet.

Konserten avslutades med Beyoncés moderna balladklassiker ”Halo”, som hon dedikerade till den avlidne musiklegenden Prince.

”Prince, tack för din musik – Han inspirerade oss alla”, sa Beyoncé medan fyrverkerier exploderade i Miaminatten.

Svenska kritiker positiva

De svenska medier som var på plats under turnépremiären gav lysande recensioner:

”Jublet visste inga gränser”, skriver Expressens Anders Nunstedt, medan Aftonbladets Markus Larsson delar ut 4/5 i betyg.

Beyoncés turné kommer till Sverige i sommar. Den 26 juli uppträder hon på Friends arena i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.