Nationalmuseum Foto: Hasse Holmberg / TT Bild.

Nationalmuseum skriver om avtalet med BMW

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Nationalmuseum har slutit ett avtal med det tyska bilföretaget BMW, ett avtal som kan bryta mot regeringsformen. Nu ska avtalet skrivas om.

Nationalmuseum, på Blasieholmen i Stockholm, har i avtalet förbundit sig att ”skapa ett positivt intryck” av BMW för allmänheten och att inte kritisera bilmärket, det har Svenska Dagbladet avslöjat.

Men nu ska avtalet skrivas om.

– Vi har stämt av sen den här frågan lyftes med BMW om vi är överens om att den här skrivningen är kanske lite väl hårdragen och vi ska se över den under veckan som kommer och göra den tydligare, så att den är bekvämare för båda parter, så den kommer inte att stå kvar, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum, till Sveriges Radio.

Berndt Arell backar

Berndt Arell som är överintendent på museet har tidigare sagt att han inte ser skrivelsen som något problem och säger till SvD att sponsringsavtal ser likadana ut för alla kulturinstitutioner.

På frågan om Nationalmuseets förtroende kan rubbas i och med avtalet så svarar Arell att han inte vet och att flera andra museer och jobbar med bilmärken.  

Men nu backar alltså Berndt Arell och säger att avtalet ska ses över.

Kan bryta mot regeringsformen

Avtalet slöts förra året och Nationalmuseum förbjuds att uttrycka sig nedsättande om BMW även efter det att avtalet löpt ut. Som motprestation skulle det statliga museet få en okänd summa pengar och ett antal bilar.

Flera experter som Svenska Dagbladet har pratat med menar att avtalet kan bryta mot regeringsformen som säger att förvaltningsmyndigheter ska verka för saklighet och opartiskhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.