Foto: SVT Bild

Bibliotekslånen minskar

Uppdaterad
Publicerad

Men den fysiska utlåningen på landets bibliotek minskar. Utlånen av barnböcker har minskat med en halv miljon.

Idag presenterade Kungliga biblioteket sin årliga statistisk som visar på dystra siffror för den fysiska utlåningen av böcker på landets offentliga bibliotek. Från 2011 till 2012 minskade andelen utlån av fysiska medier med 1,6 miljoner.

Biblioteken minskar

En bidragande orsak till utvecklingen kan vara att antalet bibliotek har minskat. Under förra året stängde 25 folkbiblioteksfilialer och de bemannade biblioteken minskade med 32 stycken. År 2020 kommer antalet bibliotek ha minskat med en tredjedel sedan 1995, enligt Kungliga bibliotekets prognos.

– De värden som biblioteken står för såsom öppna, neutrala platser som gynnar demokrati och skapar ökad förståelse mellan människor är någonting som vi behöver mer av idag om vi ser på annan statistik. Så biblioteken är högst relevanta och vi måste se till att fler besöker dem och nyttjar dem, säger Niclas Lindberg från Svensk biblioteksförening.

Färre barnboksutlån och fysiska besök

Under förra årets minskade också utlånen av barnböcker med en halv miljon lån. Trots att barn och unga är en prioriterad grupp.

– Allt fler barn får längre till biblioteket och barn läser allt mindre. Det är bedrövligt, säger Niclas Lindberg.

Även de fysiska besöken till biblioteken har minskat, under förra året tappade biblioteken 2 miljoner besök.

De digitala lånen ökar

Medan de fysiska utlånen minskar så har den digitala utlåningen fått ett genombrott. Från 2009 till 2012 ökade lånen av e-böcker med 289 procent. Ledande i utvecklingen är forskningsbiblioteken där utlåningen av elektroniska bestånd låg på 45 miljoner medan lånen av tryckta medier låg på 9 miljoner. Den ökade e-användningen på forskningsbiblioteken har lett till att den totala användningen av bibliotekens tjänster ändå har ökat med fem procent under 2012.

Svensk biblioteksförening efterlyser nationell biblioteksstrategi

Svensk biblioteksförening ser oroväckande på utvecklingen av allt färre bibliotek och minskade antal fysiska utlån och efterlyser nu en nationell biblioteksstrategi.

– Nu ligger bibliotekslagen på riksdagens bord och där finns det flera motionsyrkanden som kräver att man ska skriva in ett uppdrag om en nationell biblioteksstrategi. Och nu brådskar det, säger Niclas Lindberg.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Foto: Viveca Hallgrim

Klippning: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.