På ensamjakt efter en bra bok. Foto: TT Bild

Färre bemannade bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bemannade bibliotek minskar medan webblån och obemannade utlåningsställen ökar. Det visar en ny rapport från Kungliga Biblioteket.

Under 2013 försvann 18 stycken bemannade folkbibliotek. Därmed fortsätter de senaste årens trend – sedan 2009 har 92 folkbiblioteksfilialer stängts.

Även besöksstatistiken sjunker ute på de svenska biblioteken. Totalt registrerades 65 miljoner besök under 2013, en minskning med två miljoner sedan 2012.

Fler obemannade utlåningsställen

I stället har det skett en ökning av antalet obemannade utlåningsställen i folkbibliotekens regi. Dessa lån är oregistrerade och finns därför inte med i statistiken. Sedan 2010 har 587 nya obemannade utlåningsställen installerats runt om på bland annat servicehus, förskolor och affärer.

– I många fall handlar det om en boksnurra på en simhall eller liknande. Det kan aldrig ersätta det som de bemannade biblioteken kan erbjuda, säger Cecilia Ranemo, handläggare och ansvarig för utredningen på Kungliga Biblioteket.

E-bokutlåningen ökar

Utlåningen av e-böcker fortsätter att öka även om andelen webblån fortfarande bara står för några få procent av bibliotekens totala utlåning.

Lånen av bibliotekens e-böcker ökade med 43 procent under 2013. Trots plussiffror är det en avmattning av den uppgång som e-boksutlåningen haft de senaste åren. Detta beror bland annat på att flera folkbibliotek stängt av funktionen då den ansetts för dyr.

– Biblioteken betalar i snitt tjugo kronor per bok vid webb-utlåningen, även om lånaren bara bläddrar några sidor i boken, säger Cecilia Ranemo.

Utvecklingen av webb-utlåning lär fortsätta, även om Cecilia Ranemo inte tror att tjänsten inte kommer att spela ut de fysiska bibliotekens betydelse.

– E-böcker passar ju inte alla användargrupper. Till exempel kommer barnen har fortsatt behov att ett bibliotek där man kan sitta och bläddra i böckerna på riktigt.

Här kan du läsa rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.