Bill Paxton är bland annat känd från Apollo 13. Foto: TT

Bill Paxton har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Bill Paxton har oväntat avlidit, 61 år gammal.

Den amerikanska stjärnan dog på lördagen av komplikationer efter en operation. Nyheten bekräftas av familjen.

”Det är med sorg i hjärtat som vi meddelar att Bill Paxton har avlidit. En kärleksfull make och pappa. Bills passion för konsten var kännbar för alla som kände honom, hans värme och outtröttliga energi var oförnekbar”, skriver en talesperson för familjen som önskar bli lämnade i fred med sin sorg, enligt webbsajten People.

Bill Paxton var med i Aliens med Sigourney Weaver. Här pratar de om filmen på Comic Con 2016. Foto: TT

Känd från Aliens och Titanic

Bill Paxton hade roller i bland annat långfilmerna Twister, Aliens, Terminator och storfilmen Titanic, i vilken han spelade Brock Lovett, mannen som söker efter vraket. Vid tiden för sin död spelade han in tv-serien Training Day. Under sin karriär kom han som skådespelare att göra omkring hundra roller.

Han debuterade som regissör 1980 med en musikvideo för låten Fish Heads, framförd av rockduon Barnes and Barnes. Han kom senare att regissera två långfilmer.

Mest känd på senare år var Paxton från tv-serien Big Love, som sändes i SVT. Där spelar han en mormon som är gift med tre kvinnor, Ginnifer Goodwin, Jeanne Tripplehorn, och Chloe Sevigny. Foto: TT

Stjärnan: Han var en unik nationalskatt

På Twitter kommer nu reaktionerna från stora skådespelarnamn.

Den drygt tio år yngre kollegan Rob Lowe, som 1995 spelade mot Paxton i filmen ”Frank and Jesse”, uttrycker att han är förkrossad över uppgiften om sin väns död.

”En av de bästa skådespelarna i branschen, Bill Paxton. Renässansman, skicklig historieberättare och unik amerikansk nationalskatt. Hans filmografi talar för sig själv. Hans vänskap var en välsignelse”, skriver Lowe, sänder sin kärlek till Paxtons nära familj och tillägger:

”Till hans minne denna Oscars-söndag, titta på 'One False Move' eller 'A Simple Plan' för att se denna fantastiska man, i sitt esse”.

Bill Paxton 2011 tillsammans med skådespelaren Sissy Spacek och regissören David Lynch vid The Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Foto: TT

”En underbar man”

Tom Hanks skriver: ”Bill Paxton var, enkelt uttryckt, en underbar man. En underbar man...”.

Jamie Lee Curits stämmer in: ”Neeeej. Bill Paxton är borta. En så rolig, talangfull, älskvärd människa”.

Eliijah Wood utbrister: ”Jag är så nedstämd över Bill Paxtons död. Hade nöjet att möta träffa honom några få gånger under de senaste åren och han var verkligen den mest älskvärda killen”.

Charlize Theron kommenterar:”Du var en stor vän för mig, Bill. OCH en av de bästa skådespelarna att arbeta med. Sänder så mycket kärlek till Bill Paxtons familj.”

Bill Paxton lämnar efter sig hustru och två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.