Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Billie Eilish, Stevie Wonder och Nicki Minaj har alla skrivit på ett upprop för ”mänskliga artisters rättigheter”. Foto: TT

Billie Eilish och Nicki Minaj i upprop mot AI-teknik

Publicerad

Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry och Smokey Robinson är några av de över 200 artister som skrivit under ett öppet brev där man uppmanar AI-företag att respektera artisters rättigheter.

I brevet, som sammanställts av den ideella organisationen Artist rights alliance, uppmanas teknikföretag, utvecklare, digitala musiktjänster och plattformar för artificiell intelligens att sluta använda AI ”för att kränka och nedvärdera mänskliga artisters rättigheter”.

Artisterna tillstår att AI-tekniken ger nya kreativa möjligheter, men de tar upp några av hoten mot ”mänskligt konstnärskap”. Det gäller bland annat användning av redan existerande material för att – utan tillstånd – träna AI-modeller i försök att ersätta artister och på så sätt ”avsevärt försämra royaltyn som betalas ut till artister”.

AI

Tennessee skyddar låtskrivare

Förra månaden blev Tennessee den första delstaten i USA att anta lagstiftning utformad för att skydda låtskrivare, artister och andra inom musikbranschen mot det potentiella hotet från artificiell intelligens. Målet är att säkerställa att generativa AI-verktyg inte kan reproducera en artists röst utan medgivande.

”Konstnärer har immateriella rättigheter. De har gåvor. De har en unikhet som är deras och enbart deras”, sade Tennessees guvernör Bill Lee efter att ha undertecknat lagförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet