Foto: Scanpix/Ewa-Marie Rundquist/Kungahuset.se

Birgitta Stenberg rasar mot Maddes fniss

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Birgitta Stenberg tycker att prinsessans förlovningsfniss är ett exempel på kvinnors behagsjuka.

I slutet av den film som hovet släppte i dag – där Madeleine Bernadotte och pojkvännen Chris O’Neill avslöjar att de förlovat sig – fnissar prinsessan till. Ett fniss som gav svallvågor inte minst på twitter där hashtagen ”tihi” i skrivande stund är en av de mest använda. Men fnisset har fått den feministiska författaren Birgitta Stenberg att se rött.

”Maddes ”tihi” är inte ett spontant uttryck för förälskelse – fnissandet avslöjar ett behov att behaga som alla svenska kvinnor lider av. Jag har retat mig på detta sedan jag föddes”, skriver Birgitta Stenberg på SVT Debatt.

Prinsessan Madeleines bröllop

Kritiserar heteronormen

Birgitta Stenberg har alltid gjort sig känd som en skarp kritiker av samhällets konventioner. Som ung gav hon sig ut i Europa och levde bohemliv utanför tvåsamhetsnormen, något hon ofta har skildrat i sina böcker.

Prinsessan Madeleines fniss i förlovningfilmen menar hon är ett bevis på kvinnors underordning.

”Hon verkar fnissa helt omedvetet. Och hon gör det precis som alla andra kvinnor. Det handlar om något så grundläggande som att vi, som kvinnor, förväntas låta positiva hela tiden. Ge en glad och behagfull bild av oss själva” , skriver Birgitta Stenberg.

”Prinsessan Madeleine är lika fast i det här som alla andra. Om hon inte lärt sig något annat på egen hand kan inga råd i världen hjälpa henne. En del saker måste man uppleva själv”, avslutar hon.

Läs hela debattinlägget här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet