Björn Wiman om att Danius lämnar Akademien: ”Djup och svart ironi”

Publicerad

Att Sara Danius lämnar Akademien är föga förvånande enligt Dagens Nyheters och Expressens kulturchefer. Däremot är det ”djup och svart ironi” att den kvinna i Akademien som ville utreda anklagelserna nu drivits bort menar Björn Wiman.

Varken Karin Olsson, kulturchef på Expressen eller Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter höjer på ögonbrynen åt att Sara Danius lämnar sina uppdrag i Svenska Akademien, men anser att det är en tråkig utveckling.

– Hon blev nedröstad i sin linje om Frostenson och hennes förbundsförvalter lämnade Akademien, efter allt som hänt blev det svårt för henne att vara kvar, säger Karin Olsson i Morgonstudion.

Krisen i Svenska Akademien

Flera kulturchefer kritiska

Krisen inom Akademien började i höstas under metoo-rörelsen och att Danius nu lämnar sina uppdrag är djupt ironiskt enligt Björn Wiman.

– Det som har hänt nu, att den kvinna som ville gå till botten med anklagelserna, drivs bort i ett slags palatskupp av en grupp äldre män framförallt. Det är en bottenlös ironi i detta, säger han.

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet lyfter även hon Danius roll för Akademien.

– Jag tror inte Akademien förstår hur symboliskt viktigt Danius är. Hon är den första kvinnliga ständiga sekreteraren, hon har stått för öppenhet och transparens, det är ett väldigt högt pris att göra sig av med henne i den här situationen, säger hon.

Parallell verklighet

Både Olsson och Wiman framhåller att krisen skötts dåligt och menar att Akademien är en märklig institution.

– Det är märkligt att ingen av de tidigare ständiga sekreterarna tagit sitt ansvar. Under decennier har man tillåtit en osund kultur att gro i Akademien, trots varningssignaler genom åren, säger Olsson.

– De lever i en parallell verklighet, Akademien har under så lång tid odlat en självmytologisering där man anser sig vara lite viktigare än andra i samhället, säger Wiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet