Demonstranter ligger fastkedjade utanför Notthinghams Kungliga Teater för att stoppa buss och spårvagnstrafik in i stadskärnan. Foto: TT/AP

Black Lives Matter växer över världen

Uppdaterad
Publicerad

I USA har den engagerat megakändisar som Beyoncé. Nu har proteströrelsen Black Lives Matter börjat göra allt större avtryck även i Storbritannien och Sverige. Forskare menar att Black Lives Matter kan vara vår tids medborgarrättsrörelse för svarta människor.

Allt började med ett inlägg på Facebook den 13 juli 2013. Då hade den man som åtalats för mordet på en svart 17-åring, Trayvon Martin, i Sanford, Florida, frikänts. Aktivisten Alicia Garza skrev en rasande text som avslutades med orden ”Black Lives Matter”. Sedan dess har Black Lives Matter varit en växande rörelse i USA, som framför allt engagerat unga människor ur amerikansk medelklass. Den har flera lokalavdelningar runtom i USA och har organiserat mängder av demonstrationer.

– Black Lives Matter är ganska typisk för sociala rörelser i vår tid. Den börjar i sociala medier för att senare bli en fysisk rörelse, säger Tobias Hübinette, forskare och en av författarna till rapporten ”Afrofobi”.

Beyonce stöder BLM

I USA har Black Lives Matter framför allt kommit att stå för protester mot polisens brutalitet mot svarta människor. Den har engagerat kändisar som Beyonce och Jay-Z, som donerat stora summor pengar till rörelsen. De påstås även ha betalat borgen för hundratals fängslade aktivister inom Black Lives Matter. Till och med president Barack Obama har refererat till proteströrelsen, när han talade vid en minnesceremoni för de fem polismän som mördades vid en demonstration mot polisens våld mot svarta. Talet väckte starka reaktioner bland konservativa amerikaner i ett USA som framstår som alltmer splittrat utifrån faktorer som hudfärg och klass.

– I USA handlar Black Lives Matter om att påminna den vita majoritetsbefolkningen om det våld och den diskriminering som den svarta minoriteten utsätts för, säger Tobias Hübinette.

Rörelsen har både hyllats och kritiserats i USA. Donald Trump, känd för sina rasistiska kommentarer, har sagt att Black Lives Matter splittrar nationen. Samtidigt uttryckte han förståelse för svarta som kände att de blivit berövade de rättigheter som de en gång kämpat så hårt för.

Koordinerade aktioner

I Storbritannien har Black Lives Matters agenda varit mer splittrad. Första gången som Black Lives Matter fick rubriker i Storbritannien var i början på augusti. Då lamslog aktivister trafiken i koordinerade aktioner utanför flygplatsen Heathrow och i Birmingham, Nottingham och Manchester. Flera personer la sig då på vägarna och kedjade ihop sig med varandra. På det sättet ville rörelsen uppmärksamma alla svarta människor som flyr från konfliktområden, som den menar att Storbritannien är ansvarig för.

– Men rörelsen har också haft andra mål i Storbritannien, som att få fler svarta invånare att gå och rösta, säger Tobias Hübinette.  

”Klimatkrisen är rasistisk”

Nu verkar det som att rörelsen även har utvidgat sin agenda till klimatförändringar. Tisdagens aktion på London City Airport var en protest mot Storbritanniens miljöpåverkan. Black Lives Matter skriver på sitt Twitterkonto att klimatkrisen är en rasistisk kris då den framför allt slår mot länder i Afrika söder om Sahara.

Men det var också en protest mot att det byggs bostäder nära flygplatsen. Enligt Black Lives Matter är det främst människor med lägre inkomst som kommer att bo där, och då utsättas för påverkan av utsläpp från flygtrafiken.

Svenska aktioner

Black Lives Matter har även hållit tre demonstrationer i Sverige under sommaren, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Rörelsen menar att svarta utsätts för diskriminering även här. De tar upp exempel som hatbrottet på skolan Kronan i Trollhättan och stigmatisering av svarta muslimer i förorterna som beskylls för att vara terrorister.

Enligt Tobias Hübinette kan man dra paralleller från aktionen vid Londons City Airport till byggandet av Förbifart Stockholm. I det välbärgade Ekerö kommer man i stället att gräva en tunnel för att boende ska slippa avgaser.

– Men på Järvafältet, i Akalla och Tensta, kommer vägen att gå ovan mark. Protester äger rum men det har varit väldigt svårt att ändra på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.