Foto: TT

Bloggare tvingas registrera sig

Uppdaterad
Publicerad

Med ett nytt lagförslag som antagits av den ryska statsduman måste bloggare anmäla sig till myndigheterna och följa samma restriktiva regler som traditionella medier.

Den ryska duman klubbade på tisdagen ett lagförslag som kräver att bloggare med fler än 3.000 dagliga besökare registrerar sig hos Roskomnadzor, det statliga verket för medietillsyn.

Därmed kan bloggare tvingas till samma rättsliga begränsningar och skyldigheter som landets traditionella medier.

Medier

”Okontrollerade fakta” förbjuds

Med de nya reglerna måste även bloggare ange sina riktiga namn och kontaktuppgifter. De skulle förbjudas att använda internet till att ”begå brott, sprida statshemligheter, samt propagera för pornografi, våld och grymhet”.

Bloggare skulle även förbjudas att sprida ”okontrollerade fakta” samt att använda svordomar, skriver den fristående organisationen Committee to protect journalists.

Reglerna är en del i lagstiftningen mot terrorism och kan komma att drabba såväl twittrare som användare av andra sociala medier, eftersom begreppet bloggare definieras brett.

Höjda röster mot Putin

Protesterna mot förslaget har varit högljudda från såväl twittrare som människorättsorganisationer. Hugo Williamson, ansvarig för Europa och Centralasien på Human rights watch, skrev att lagen är ytterligare en milstolpe i Rysslands slag mot yttrandefriheten”, medan Committee to Protect Journalists krävde att president Vladimir Putin lägger in sitt veto mot förslaget.

Utöver privata användare kan även personer bakom bloggportaler och andra sociala forum omfattas av lagen, då de måste lagra användaruppgifter i sex månader. Om förslaget skrivs under kommer det att träda i kraft den 1 augusti, enligt rysk press.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet