Äktheten på boken, som publicerades sju år efter författarens död, bekräftas av Shakespeare-experten Eric Rasmussen. Foto: TT

400-årig Shakespeare-utgåva hittad

Uppdaterad
Publicerad

En kopia av dramatikern William Shakespeares första pjässamling från 1623 har hittats i ett bibliotek i hamnstad i norra Frankrike.

Boken som samlar 36 av Shakespeares pjäser är en av världens mest åtråvärda och värdefulla. Kopian hittades när bibliotekarien Rémy Cordonnier dammade av gamla böcker inför en utställning om engelsk litteratur.

Äktheten på boken, som publicerades sju år efter författarens död, bekräftas av Shakespeare-experten Eric Rasmussen. Han sade att det var omedelbart tydligt att det handlade om ett genuint exemplar när han såg vattenmärkena, pappret som använts och att de fel som tagits bort i senare versioner fanns kvar. Rasmussen har skrivit en bok om sin jakt på de tidigare 232 kända kopiorna av boken och han säger att detta – alltså nummer 233 – är det första exemplaret som hittats på över ett decennium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.