Stephen King och Donna Tartt har skrivit under uppropet. Foto: TT/AP

900 författare protesterar mot Amazon

Uppdaterad
Publicerad

Stephen King och Donna Tartt är två av författarna som riktar skarp kritik mot näthandelsjätten.

Amazon har sedan en tid tillbaka hamnat i en stor konflikt med ett av USA:s största bokförlag, Hachette. Konflikten kretsade inledningsvis kring prissättningen av e-böcker men har även kommit att utvidgas.

Förlänger förlagets leveranstider

Bokförlaget anklagar bland annat Amazon för att försvåra försäljningen av förlagets böcker genom att öka leveranstiderna för boktitlar som ges ut av förlaget.

Och nu ger sig alltså även författarna in i debatten.

”Vi känner oss förådda av Amazon”

900 författare har enligt The Guardian undertecknat ett öppet brev till näthandelsjätten. Ett brev som enligt uppropets upphovsman, thrillerförfattaren Douglas Preston, inom kort ska publiceras i The New York Times.

I brevet anklagar de Amazon, som enligt en analys står för 41 procent av försäljningen av nya titlar i USA, att på ett felaktigt sätt utnyttja sin dominerande ställning som återförsäljare.

– Jag har aldrig varit med om något likande. Vi författare känner oss förrådda av Amazon. De kör med utpressning, rena gangsterfasonerna, säger Preston till The Guardian.

Amazon svarar

En talesperson för Amazon har svarat Douglas Preston och säger att företaget lyssnar på sina läsare, och att ”de tydligt uttryckt att de föredrar en kostnad för e-böcker som är lägre än 10 dollar” (cirka 68 kronor).

Väcker oro i Sverige

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den oro som Amazon har skapat även bland svenska förlag.

Förläggarna är rädda att e-handelsgiganten kan komma att ta över den svenska bokmarknaden på samma sätt som de gjort med den amerikanska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.