Foto: TT

A eller e – bryderi för Akademien

Uppdaterad
Publicerad

”Ständige” eller ”ständiga” sekreteraren? Utnämningen av Sara Danius till ny ständig sekreterare väcker en fråga av språklig karaktär.

Eftersom hon är den första kvinnan någonsin att vara Svenska Akademiens talesperson utåt ligger det nära till hands att tycka att adjektivet borde böjas feminint, alltså med ett ”a´” på slutet.

Nu ska Akademien utreda saken.

– ”Den ständige sekreteraren” har ju alltid varit ett stående begrepp, men nu finns det kanske anledning att använda en feminin böjning. Man får naturligtvis säga hur man önskar, men akademien kommer att komma med en rekommendation under tidig vår, säger Odd Zschierdrich, kansliansvarige, till TT.

Det var under Akademiens traditionella högtidssammankomst på lördagskvällen som ständige sekreteraren Peter Englund meddelade att han slutar. Han ersätts av Sara Danius den första juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.